Foto: EPA
Foto: EPA

Novinarsko konferenco je začel z zahvalo za deset izjemnih let v politiki. "V zadnjih desetih letih se je zgodilo marsikaj, pri čemer je bila predvsem lastna družina postavljena na stranski tir. Ko se mi je rodil sin, sem spoznal, koliko lepih stvari je zunaj politike."

Kot je povedal v izjavi, je sprejemal tudi napačne odločitve, in dejal, da ni ne svetnik ne zločinec, da ima tudi slabosti in napake. Ob tem je zatrdil, da se veseli dneva, ko bo na sodišču lahko dokazal, da so obtožbe proti njemu neupravičene.

"Bilo je neverjetno lepo, da sem lahko služil svoji državi. In čeprav je politika tudi trd posel, dobiš veliko v zameno, če se pogovarjaš z ljudmi po vsej državi," je še dejal in se zahvalil političnim sopotnikom.

Do nedavnega je bil prepričan, da občutka po zmagi na dvojih volitvah ne more nič preseči, potem pa se jima je s partnerko Susanne Thier rodil sin Konstantin. "Ta čudež je nekaj neverjetnega," je dejal.

Vodenje stranke naj bi prevzel Nehammer

Kurz bo predvidoma v petek predal vodenje Avstrijske ljudske stranke (ÖVP) in poslanske skupine, v prihodnjih tednih pa uredil predajo vseh svojih političnih funkcij. Na čelu ÖVP-ja naj bi ga zamenjal notranji minister Karl Nehammer, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kurz je oktobra po korupcijskem škandalu in preiskavi odstopil s položaja kanclerja, kjer ga je nasledil dotedanji zunanji minister Alexander Schallenberg. Po odstopu s čela vlade se je Kurz vrnil v poslanske klopi, kjer je prevzel vodenje poslanske skupine ÖVP-ja.

"Ta čudež je nekaj neverjetnega," je komentiral rojstvo otroka. Foto: Reuters

Slovo čudežnega dečka avstrijske politike

Kurz je vodenje podmladka ÖVP-ja prevzel že med študijem prava, ki ga sicer ni nikoli končal. Pri 24 letih je leta 2011 postal najmlajši član katere koli avstrijske vlade kot državni sekretar za integracijo.

Leta 2013 je kot najmlajši zunanji minister v zgodovini Avstrije prevzel vodenje zunanjega ministrstva, s čimer je postal tudi najmlajši vodja diplomacije v Evropski uniji.

Pri starosti 31 let je leta 2017 prevzel kanclerski položaj. Leta 2019 mu je parlament po korupcijski aferi Ibiza, v katero je bil vpleten podkancler koalicijskih svobodnjakov Sebastian Strache, izrekel nezaupnico.

Nekaj mesecev pozneje je na volitvah znova zmagal ÖVP. Kurz je prejel nov mandat za sestavo avstrijske vlade in sklenil koalicijo z Zelenimi ter pri 33 letih drugič prisegel kot predsednik avstrijske vlade.

So Kurzu z davkoplačevalskim denarjem tlakovali pot do uspeha?

Afera, zaradi katere je oktobra odstopil s kanclerskega položaja, sega še v čas, preden je postal kancler. Odstopil je nekaj dni po tistem, ko je policija preiskala njegov kabinet, finančno ministrstvo in prostore Avstrijske ljudske stranke zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP-ja.

Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP-ja kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.

Zaradi afere so koalicijski partnerji Zeleni ocenili, da Kurz ni primeren za opravljanje funkcije. Pred glasovanjem o nezaupnici je sam odstopil. V avstrijski javnosti je veljalo prepričanje, da bo Kurz dejansko kancler v senci in bo ohranjal vpliv v državni politiki, zato je današnji odhod iz politike marsikoga presenetil.