Gaharija je bil tudi ruski državljan do leta 2013. Foto: EPA
Gaharija je bil tudi ruski državljan do leta 2013. Foto: EPA

Na položaju je nasledil Mamuko Bahtadzeja, ki je odstopil v začetku meseca, češ da je dosegel to, kar je nameraval.

44-letni Giorgi Gaharija velja za spornega politika. Več let je živel v Rusiji in številni ga vidijo kot zastopnika politike Kremlja.

Na junijskih množičnih protestih, ki jih je sprožil provokativni govor ruskega poslanca v gruzijskem parlamentu s položaja predsednika parlamenta, so protestniki zahtevali njegov odstop s položaja notranjega ministra zaradi policijskega nasilja. Policija je namreč proti sicer mirnim protestnikom uporabila gumijaste naboje in solzivec, pri čemer je bilo ranjenih več deset ljudi.

Gaharija je diplomiral na moskovski univerzi Lomonosov, za namestnika premierja ter notranjega ministra je bil imenovan leta 2017, pred tem pa je bil leto dni minister za gospodarstvo.

Pred tem je bil v Rusiji regionalni direktor nemške letalske družbe Lufthansa, leta 2013 pa se je odrekel ruskemu državljanstvu.

Za novega predsednika vlade ga je predlagala vladajoča stranka Gruzijske sanje oziroma njen vodja Bidzina Ivanišvili, ki naj bi iz ozadja dejansko vodil državo.

Parlament je potrdil tudi ostale člane vlade, ki jih je izbral Gaharija. Nekdanji premier Irakli Garibašvili je postal minister za obrambo, ministrstvo za notranje zadeve pa je prevzel dosedanji vodja državne varnostne službe Vahtang Gomelauri. Ostali člani vladnega kabineta so obdržali dosedanje položaje.

Novo sestavo vlade mora potrditi še predsednica države Salome Zurabišvili, kar je le formalnost.