Foto: Reuters
Foto: Reuters

Umik v tujino je presenetljivo objavil v ponedeljek, češ da bo s tem razbremenil svojega sina, kralja Filipa VI. pri opravljanju njegovih zadolžitev.

V pismu, ki ga je objavila kraljeva palača, ni bilo navedeno, kdaj naj bi 82-letni nekdanji kralj zapustil Španijo in kam naj bi odšel. Danes pa španski dnevnik ABC poroča, da je Juan Carlos že odšel iz države v nedeljo in se prek Portugalske umaknil v Dominikansko republiko.

Juan Carlos se je lani umaknil iz javnega življenja. Foto: Reuters
Juan Carlos se je lani umaknil iz javnega življenja. Foto: Reuters

Podobno sta tudi časopisa La Vanguardia in El Mundo poročala, da namerava Juan Carlos odpotovati k prijateljem v to karibsko otoško državo. Po drugi strani pa je portal El Confidencial poročal, da bo nekdanji kralj ostal na Portugalskem, kjer je preživljal mladost, ali pa se bo umaknil celo v Francijo ali Italijo.

V kraljevi palači uradno ne želijo pojasnjevati dodatnih podrobnosti.

Se pa je oglasil španski premier Pedro Sanchez in dejal, da spoštuje odločitev palače, da Juan Carlos zapusti državo. Kot je dejal, odločitev "pritiče zdravi demokraciji".

Drugače menijo Španci - glede na anketo časnika ABC je okoli 68 odstotkov vprašanih mnenja, da se je Juan Carlos z odhodom iz Španije odločil narobe.

Preiskava zaradi podkupovanja

Odvetnik Juana Carlosa je v ponedeljek zatrdil, da nekdanji kralj ne beži pred španskim pravosodjem in da bo ostal na voljo preiskovalcem in tožilcem.

Vrhovno sodišče v Madridu je 8. junija uvedlo preiskavo proti Juanu Carlosu zaradi domnevnih podkupnin, ki mu jih je plačala Savdska Arabija v okviru posla gradnje hitre železnice. Podobna preiskava poteka tudi v Švici.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V središču preiskave je 100 milijonov ameriških dolarjev, ki naj bi jih Savdska Arabija leta 2008 na skrivaj plačala Juanu Carlosu na švicarski račun, potem ko je Španija dobila pogodbo za izgradnjo hitre železnice med Meko in Medino.

Špansko sodišče skuša ugotoviti odgovornost nekdanjega kralja, vendar se lahko zaradi njegove imunitete osredotoči le na dejanja, ki jih je storil po abdikaciji.

Juan Carlos, ki se je na prestol povzpel po smrti diktatorja Francisca Franca novembra 1975, je odigral pomembno vlogo pri prehodu Španije v demokracijo. Po štirih desetletjih na oblasti je abdiciral junija 2014, a ohranil častni kraljevski naziv, ki ga bo nosil do smrti.

Konec njegovega vladanja so zaznamovali poslabšanje zdravja – v zadnjih letih je imel več operacij – in škandali, vključno s korupcijsko afero, ki je vključevala njegovo hčerko Cristino in njenega moža. Leta 2018 pa so se pojavili še omenjeni očitki, povezani s Savdsko Arabijo.