Nemčija je Ukrajini dobavila tanke leopard 2. Foto: EPA
Nemčija je Ukrajini dobavila tanke leopard 2. Foto: EPA

Kot poroča Bloomberg, se je vladna koalicija pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza ta teden med pogovori o zveznem proračunu za leto 2024 dogovorila za povečanje vojaške pomoči Ukrajini, a načrta še ni javno objavila.

Scholz je ta teden napovedal občutno povečanje izdatkov za obrambo tudi potem, ko bodo počrpali vsa sredstva iz sto milijard evrov vrednega posebnega sklada za posodobitev vojske, ki so ga oblikovali lani po začetku ruskega napada na Ukrajino.

Povečanje vojaškega proračuna je v skladu s cilji zveze Nato, saj so se države članice zavezale, da bodo za izdatke za obrambo namenile vrednost dveh odstotkov BDP-ja.

V skladu s povečanje obrambnega proračuna Nemčija načrtuje nakup sodobnih ameriških lovskih letal F-35, izraelski sistem zračne obrambe arrow-3 in ameriške helikopterje chinook.

Nemški obrambni minister Boris Pistorious je dejal, da mora Nemčija postati hrbtenica kolektivne evropske obrambe.

Nemčija je največja vojaška podpornica Ukrajine med evropskimi državami in v svetu druga za ZDA. Po podatkih Inštituta za svetovno ekonomijo iz Kiela, ki ga navaja Bloomberg, je Nemčija od začetka ruske vojne za ukrajinske sile namenila 17 milijard evrov.

V nemško pomoč so bili do zdaj vključeni tanki leopard 2, oklepniki marder, sistem zračne obrambe Iris-T in protiraketni sistemi ameriške izdelave patriot.

Če bo nemški parlament odobril povečanje obrambnih izdatkov, bo Nemčija za vojsko v prihodnjem letu namenila dva odstotka BDP-ja, kar bo prvič v zadnjih treh desetletjih.

Nemčija bo podvojila pomoč Ukrajini