Foto: EPA
Foto: EPA
Sorodna novica Podpora Gazi = antisemitizem? Kako v ZDA dušijo propalestinske glasove.

Tako je predpisalo ministrstvo za notranje zadeve v odloku okrožjem in mestnim občinam konec novembra, je sporočila deželna ministrica Tamara Zieschang, ki prihaja iz desnosredinske stranke krščanskih demokratov (CDU).

V odloku je navedeno, da je pravica do obstoja izraelske države razlog za obstoj nemške države, poroča saški časopis ASB. "Pridobitev nemškega državljanstva terja zavezanost prosilca pravici do obstoja izraelske države," navaja odlok.

Prosilci morajo zato pred postopkom naturalizacije pisno potrditi, "da priznavajo pravico Izraela do obstoja in obsojajo vsakršna prizadevanja, uperjena proti obstoju izraelske države".

V postopku naturalizacije bi morali biti pozorni, "ali obstajajo pri prosilcu indici protisemitskih nazorov", je povedala Zieschang.

Protest v podporo Palestincem v Berlinu. Napis na transparentu:
Protest v podporo Palestincem v Berlinu. Napis na transparentu: "Nemčija ni usposobljena, da nam govori, kako je videti antisemitizem." Foto: EPA

Odlok, poslan lokalnim oblastem, še navaja, da naturalizacijo priseljencem odrečejo, če ti izvajajo dejavnosti, ki so uperjene proti svobodnemu demokratičnemu redu. To vključuje tudi antisemitske zločine in odrekanje pravice do obstoja izraelske države.

Neomajna podpora Izraelu

Sorodna novica Vse več svaril strokovnjakov o "šolskem primeru genocida" v Gazi

Ministrstvo priporoča, da lokalne oblasti natančno navedejo ubeseditev izjave. Če prosilci te izjave ne želijo podati, se jim potrdilo o naturalizaciji lahko ne izda.

Zieschang je že izrekla podporo Izraelu na začetku oktobra neposredno po napadu palestinskega gibanja Hamas. "Pravica Izraela do obstoja je in ostaja razlog obstoja nemške države. To se nanaša tudi na zaščito naših judovskih rojakov v državi," je bila jasna.

Nemčija je sicer ena najbolj neomajnih podpornic Izraela znotraj EU-ja.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock se je celo javno izrekla proti premirju v Gazi, češ da bi to "onemogočilo Izraelu samoobrambo", medtem ko je zunanje ministrstvo na družbenih omrežjih konec novembra objavilo serijo "neresnic", ki krožijo v javnosti in v spletnih komentarjih.

Med izpostavljenimi "neresnicami", ki so jih želeli nasloviti in jim oporekati, je denimo ta, da Izrael v Gazi izvaja genocid, da Izrael v Gazi bombardira bolnišnice, kar da je vojni zločin, in da Nemčiji "ni mar za Palestince".