V Berlinu se je zbralo več kot 10.000 ljudi. Foto: Reuters
V Berlinu se je zbralo več kot 10.000 ljudi. Foto: Reuters

Protestniki v Berlinu so nosili transparente z napisi, s katerimi so zasebnim podjetjem sporočali, da je dom temeljna pravica vsakega človeka in da so tako visoke najemnine norost, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po oceni policije se je zbralo veliko več kot 10.000 ljudi, po ocenah organizatorjev pa 40.000.

V glavnem mestu so organizatorji začeli zbirati tudi podpise pod peticijo za referendum o razlastitvi zasebnih stanovanjskih podjetij. Pobudniki peticije zahtevajo javni prevzem podjetij, ki si lastijo po več kot 3.000 stanovanj.

Berlin: Protest proti visokim najemninam

Če bi njihov predlog uspel, bi moral Berlin, ki je tudi ena izmed nemških zveznih držav, ta stanovanja odkupiti. Po oceni berlinskega senata bi nakup zasebnih stanovanj že sicer močno zadolženo državo stal več kot 30 milijard evrov.

Manjši protesti so potekali tudi v drugih nemških mestih, kot so München, Köln in Dresden. Organizatorji so povedali, da se jih je v 19 mestih udeležilo skupno 55.000 ljudi. Proteste naj bi pripravili tudi v nekaterih drugih evropskih mestih – v Parizu, Lizboni in Barceloni.

Vse večja razlika v ceni

Razlika v ceni najema med zasebnimi in javnimi stanovanji se je v Nemčiji v zadnjih letih povečala. Medtem je direktor podjetja Deutsche Wohnen, največje zasebne stanovanjske družbe v Berlinu, Michael Zahn izrazil prepričanje, da je razprava o cenah postala že zelo populistična in ideološka.

Povprečna cena najemnin stanovanj, ki jih oddaja Deutsche Wohnen, se je v letu dni povečala za 3,6 evra na kvadratni meter. Obstoječi najemniki so v povprečju plačevali 6,7 evra na kvadratni meter za osnovno najemnino brez stroškov komunalnih storitev, medtem ko so novi najemniki plačevali 9,08 evra.