Izgon ruskih diplomatov je povračilni ukrep. Foto: EPA
Izgon ruskih diplomatov je povračilni ukrep. Foto: EPA

Tri države so danes skoraj hkrati sporočile, da bodo izgnale vsaka po enega ruskega diplomata.

Rusija je namreč v petek med Borrellovim obiskom zaradi sodelovanja na protestih v podporo ruskemu opozicijskemu politiku in aktivistu Alekseju Navalnemu iz države izgnala diplomate iz Nemčije, Poljske in Švedske.

Nemško zunanje ministrstvo je ob tem pojasnilo, da je bil izgon iz Rusije povsem neutemeljen, nemški diplomat pa da je zgolj opravljal svoje naloge "opazovanja razvoja dogodkov v Rusiji z zakonitimi sredstvi".

Švedska zunanja ministrica Ann Linde je dejala, da je Stockholm "obvestil ruskega veleposlanika, da so osebo z veleposlaništva zaprosili, naj zapusti Švedsko" ter da je to "jasen odgovor na nesprejemljivo odločitev o izgonu švedskega diplomata, ki je zgolj opravljal svoje dolžnosti".

Tudi poljsko zunanje ministrstvo je obsodilo "neutemeljen izgon" poljskega diplomata iz Sankt Peterburga in za "persono non grato" razglasilo uslužbenca ruskega konzulata v Poznanju.

Rusija: Odločitve treh držav so sovražne

Moskva se je že odzvala. "Današnje odločitve Poljske, Nemčije in Švedske so neutemeljene in sovražne. Pomenijo nadaljevanje niza potez, sprejetih na Zahodu glede naše države, ki jih označujemo za vmešavanje v notranje zadeve," je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Borrell tarča kritik

Borrell se je zaradi obiska znašel pod plazom očitkov v EU-ju. Kot je zapisal v nedeljo, mora imeti očitno rusko zavračanje dialoga posledice, pri čemer ni izključil možnosti novih sankcij.

Skupina evropskih poslank in poslancev naj bi zaradi dogajanja pripravljala pismo s pozivom k Borrellovemu odstopu. V Bruslju so o tem danes dejali, da pisma še niso prejeli in da predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen podpira Borrella, tudi njegovo odločitev za obisk v Moskvi.

O odnosih med EU-jem in Rusijo bo v torek razpravljal kolegij komisarjev. Prav tako je v torek popoldne predvidena razprava z Borrellom na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

22. februarja bodo o posledicah obiska v Moskvi razpravljali zunanji ministri članic Unije, marca pa bodo odnosi z Rusijo tudi tema vrha EU-ja.