Nemčija je letos naštela več kot 100.000 nezakonitih prihodov meje. Foto: EPA
Nemčija je letos naštela več kot 100.000 nezakonitih prihodov meje. Foto: EPA

Po besedah ministrice gre za nujne ukrepe, da bi zajezili migracije, ki so postale osrednje politično vprašanje za nemško vlado, zaradi česar je kancler Olaf Scholz napovedal ostrejši pristop, s katerim želi zmanjšati število prebežnikov, ki prihajajo v Nemčijo.

V govoru poslancem bundestaga v četrtek je Faeser dejala, da je nova zakonodaja nujno potrebna za družbeno sprejemanje migracij. "Vsakdo, ki nima pravice ostati, mora zapustiti Nemčijo," je dejala. "Moramo biti sposobni uveljaviti to načelo, sicer bomo škodovali naši skupnosti," je še dodala.

Ministrici se zdi izjemno, da je Nemčija iz države, ki je povzročila dve svetovni vojni, postala država, kjer ljudje iščejo zaščito. "Da smo taka država, potrebujemo tudi jasna pravila in zakone. To pomeni, da morajo tisti, ki nimajo pravice ostati, zapustiti državo – hitro in zanesljivo," je bila jasna v spodnjem domu nemškega parlamenta. "To je predpogoj, da bodo migracije sprejete v družbi," je prepričana.

Po zagotovilih ministrice bo predlagani zakon izboljšal vračanje prebežnikov, saj bo ustvaril potrebne pogoje za izgone. Kot poroča portal DW, zakon vsebuje več kot 40 posameznih ukrepov, za katere vlada pravi, da bodo olajšali in poenostavili izvrševanje deportacij.

Lažje ugotavljanje identitete prebežnikov

Med ukrepi je podaljšanje trajanja pridržanja pred deportacijo z 10 na 28 dni, s čimer želijo oblasti zagotoviti dejansko izvedbo deportacij, saj se trenutno pogosto dogaja, da se v zadnjem trenutku zaustavi postopek. Včasih je to posledica pomanjkanja sodelovanja prebežnikov, ko na primer ne predložijo osebnih dokumentov, ker so hudo bolni, prihajajo z vojnega območja ali ker jih matične države nočejo sprejeti nazaj.

Predlagane spremembe podeljujejo policiji razširjena pooblastila, zlasti odpravo zahteve po obveščanju posameznikov, preden so izgnani. Izjeme bi bile osebe, ki so bolne ali imajo pri sebi otroke. Policija bi lahko preiskala tudi bivališča tretjih oseb, ko bi poskušala ugotoviti identiteto prebežnika. Oblasti lahko trenutno preiščejo le spalnico obravnavanega posameznika.

Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je v začetku oktobra zavzel za omejitev sprejema beguncev v državo. Foto: EPA
Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je v začetku oktobra zavzel za omejitev sprejema beguncev v državo. Foto: EPA

Zakon daje policiji tudi pravico, da preišče računalnike in mobilne telefone, da ugotovi identiteto posameznika.

Prebežniki, za katere bo ugotovljeno, da so povezani s kriminalom, bodo hitreje deportirani, ne glede na to, ali so kaznivo dejanje storili v Nemčiji ali drugje.

Opozicija zahteva še strožje ukrepe

Spremembe zakona je sprejela vladna koalicija socialdemokratov, zelenih in liberalnih demokratov ob nasprotovanju nekaterih iz stranke Zelenih, ki so prepričani, da so predlagani ukrepi nesorazmerni in prestrogi.

Po drugi strani so spremembe preblage za opozicijske krščanske demokrate, ki se zavzemajo za obsežnejše in hitrejše deportacije. Vodja poslanske skupine CDU-ja Hendrik Hoppenstedt je dejal, da zakonodaja prinaša nekaj pravilnih in razumnih ukrepov, vendar pa ne prinaša "preobrata v migracijski politiki".

Po njegovih besedah je zakon veliko prepozen in ne rešuje "akutne migracijske krize". Hoppenstedt je tudi kritiziral njegov "zanemarljiv učinek", saj naj bi glede na osnutek zagotovil le 600 dodatnih deportacij na leto.

Še ostreje je proti spremembam nastopila skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD.) "Zakon prinaša le majhne spremembe," je dejal poslanec Bernd Baumann, za katerega dodatne deportacije ne predstavljajo "niti homeopatskega" odmerka.

Rim sprejel nov migracijski zakon

Italijanski parlament je v četrtek zvečer potrdil nov migracijski zakon, ki dovoljuje, da se prebežnike, starejše od 16 let, namesti v centre za odrasle. Policija pa ima po novem tudi dodatna pooblastila, s katerimi lahko preveri, ali so morda migranti lažno navedli, da so mladoletni, je poročala STA.

Zakon je bil v senatu sprejet s 97 glasovi za, 65 proti in enim vzdržanim. Ker so paket ukrepov pred tem že sprejeli v spodnjem domu parlamenta, je s potrditvijo v senatu stopil v veljavo.
Po novem se bo lahko mladoletne prebežnike, stare 16 in 17 let, namestilo v centre za odrasle, če za njih ne bo prostora v centrih za mladoletne. Tam jih bodo lahko zadrževali do 150 dni.

Obenem so zakonsko omogočili, da v centre namestijo enkrat več ljudi, kot je tam v resnici prostora.

Policija bo lahko po novem tudi preverjala starost mladih prebežnikov. S pomočjo rentgena bodo lahko ocenili starost in izločili tiste, ki so se zlagali, da so mladoletni.

Sklad ZN za otroke (Unicef) je sicer že pred časom opozoril, da tovrstno preverjanje ni v skladu s temeljnimi pravicami otrok. Po evropski in italijanski zakonodaji so mladoletni prebežniki brez spremstva deležni posebne obravnave. Tako se jih ne sme izgnati, imajo pa tudi dostop do socialne podpore.

V Italiji so prejšnji teden presegli mejo 150.000 migrantov, ki so od začetka leta doseglo državo na poti čez morje. Po podatkih notranjega ministrstva so od 1. januarja do 21. novembra zabeležili 150.777 prebežnikov, v enakem obdobju lani jih je bilo 94.343, je še poročala STA.