Skupna tiskovna konferenca nemške ministrice Baerbock in poljskega ministra Raua v Varšavi. Foto: Reuters
Skupna tiskovna konferenca nemške ministrice Baerbock in poljskega ministra Raua v Varšavi. Foto: Reuters

"Poljska družba še vedno čuti travmo nemškega napada leta 1939. To omejuje in zavira možnost nadaljnjega razvoja in poglabljanja poljsko-nemških odnosov," je na novinarski konferenci po srečanju dejal poljski zunanji minister Zbigniew Rau.

Poudaril je skupno odgovornost Poljske in Nemčije do preteklih, sedanjih in prihodnjih generacij in dejal, da je "prepričan, da se bo stališče nemške vlade do tega vprašanja spremenilo na podlagi dialoga".

Po mnenju poljskega zunanjega ministra namreč nihče ne more pokazati na moralni ali pravni sistem, "v katerem bi bil storilec kaznivega dejanja pooblaščen, da neodvisno in sam določi tako stopnjo svoje krivde kot tudi obseg in trajanje svoje odgovornosti".

Baerbock: Vprašanje reparacij je zaprto

"Nemčija stoji za svojo zgodovinsko odgovornostjo brez kakršnih koli 'če' in 'ampak'," je v Varšavi povedala Annalena Baerbock. "Hkrati je vprašanje reparacije z vidika nemške vlade zaprto," je dodala.

"Naša večna naloga ostaja, da se spominjamo milijonkratnega trpljenja, ki ga je Nemčija povzročila Poljski," je še dejala ministrica in dodala, da morata Nemčija in Poljska še naprej sodelovati.

Sorodna novica Poljska škodo iz druge svetovne vojne ocenila na 1320 milijard evrov

Poljska škodo ocenila na 1,3 bilijona evrov

Na začetku septembra je poljska parlamentarna komisija izdala poročilo, v katerem je škodo, ki jo je Poljska utrpela med drugo svetovno vojno, ocenila na več kot 1,3 bilijona (1300 milijard) evrov.

Med drugo svetovno vojno je bilo ubitih okoli šest milijonov Poljakov, vključno s tremi milijoni poljskih Judov. Varšavo so nacisti razrušili po vstaji leta 1944, v kateri je umrlo 200.000 civilistov.

Rau podpisal diplomatsko noto

Poljski minister Rau je v ponedeljek podpisal uradno diplomatsko noto, v kateri so zapisane poljske zahteve, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Varšava želi, da bi ta ocena postala podlaga za pogajanja z Nemčijo glede reparacij, kar pa je Berlin zavrnil in dejal, da je bila zadeva že urejena s preteklimi sporazumi, predvsem s tistim iz leta 1953, ki so ga z Vzhodno Nemčijo podpisale takratne poljske komunistične oblasti.

Poljske oblasti so v zadnjih letih temu sporazumu oporekale, češ da ga je Poljska tedaj podpisala pod pritiskom Sovjetske zveze. Vprašanje reparacij med Poljsko in Nemčijo se sicer vleče že več let.