Aretacija protestnika v Berlinu. Foto: EPA
Aretacija protestnika v Berlinu. Foto: EPA

Na letošnji praznik dela 1. maja je v Berlinu potekalo več kot 20 protestov, ki se jih je udeležilo okoli 30.000 ljudi.

Protesti so potekali večinoma mirno, zvečer pa so se razmere zaostrile, ko so varnostne enote razgnale shod privržencev skrajne levice. Ti niso upoštevali protikoronskih ukrepov, na policijo pa so metali steklenice in kamenje in zažigali zabojnike za smeti, je sporočila policija.

Protestni shodi so potekali tudi zaradi povišanja najemnin, migracijske politike in v znak nasprotovanja epidemičnim ukrepom. Policija je na ulice v bojazni pred incidenti napotila približno 5600 policistov.

Policija je protestnike razgnala z vodnimi topovi, postavili so tudi cestne barikade in ulice zaprli s policijskimi vozili. Poleg Berlina so protesti potekali v Hamburgu in Leipzigu.

Trije policisti s polomljenimi kostmi

Sindikat berlinskih policistov GdP je sporočil, da je bilo v spopadih s protestniki poškodovanih več kot 50 policistov. Tri so morali zaradi zlomljenih kosti prepeljati v bolnišnico, je povedal podpredsednik sindikata Stephan Kelm.

"Obstajajo jasni znaki, da ne gre za politično izražanje, ampak da je temeljna pravica do svobodnega združevanja zlorabljena za legitimizacijo resnih zločinov," je povedal.

Do nasilja je bila kritična tudi načelnica berlinske policije Barbara Slowik. "Nasilje med protesti je povsem nesprejemljivo," je poudarila.

Aretirani tudi v Parizu in Bruslju

Protesti ob 1. maju so v soboto potekali po vsem svetu, ponekod so se sprevrgli v nasilje.

V Parizu je policija protestnike, ki so razbijali izložbe trgovin in poslovalnic bank ter zažigali smetnjake, razgnala s solzivcem. Protestov v Franciji se je v soboto udeležilo več kot 100.000 ljudi. V Parizu so aretirali 46 izgrednikov, ki so zažigali zabojnike za smeti in razbili okna na bančni poslovalnici.

Sorodna novica V mestih po svetu množična zborovanja: Nemiri v Nemčiji, Franciji in Turčiji

Policija v Belgiji pa je na zborovanju, namenjenem zabavi in nasprotovanju omejitvenim ukrepom, ki so ga organizirali prek družbenih omrežij, v enem od bruseljskih parkov pridržala 132 ljudi. Na shodu, ki so ga oblasti prepovedale, se je zbralo od 1000 do 2000 ljudi.

Policija je na območje poslala okoli 600 policistov za posredovanje ob nemirih in pripadnike žandarmerije na konjih. Med drugim so proti protestnikom uporabili vodne topove. V spopadih je bilo poškodovanih 13 policistov in 15 protestnikov.

Posamični incidenti so trajali vse do 21. ure. Enega od protestnikov je podrl vodni top, še 14 pa jih je bilo lažje poškodovanih. Od tega je enega poškodoval policijski konj. Lažje je bilo poškodovanih tudi deset policistov, tri pa so morali prepeljati v bolnišnico.

Podoben shod v istem parku je potekal že 1. aprila, ko se je zbralo okoli 2000 ljudi.

Protesti ob Mednarodnem prazniku dela