Foto: Reuters
Foto: Reuters

Anketa DeutschlandTrend, ki jo za mrežo javnih medijev ARD vsak mesec izvaja inštitut Infratest dimap, kaže, da ima AfD 18-odstotno podporo, toliko kot socialni demokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza. V anketi je sodelovalo približno 1300 volivcev in volivk.

Gre za veliko rast priljubljenosti te skrajno desne stranke po volitvah leta 2021, na katerih je AfD prejel 10,3 odstotka glasov, SPD pa 25,7.

Poslanec opozicijskih Krščanskih demokratov Norbert Röttgen je rezultat ankete označil za "katastrofo" in "zvok alarma za vse stranke na sredini", poroča portal Euronews.

Röttgen, čigar CDU je v anketi prejel 29-odstotno podporo, je dejal, da bi se morala njegova stranka vprašati, zakaj se ji nezadovoljstvo ljudi z vlado ni bolj obrestovalo.

Poslanka CDU-ja Serap Guler je dejala, da bi morala rast podpore za AfD resno skrbeti vse demokratične stranke. "Odgovorni smo, da to hitro spremenimo," je dejala v četrtek.

Članica SPD-ja Sawsan Chebli je na družbenem omrežju Twitter zapisala: "AfD je pri 18 odstotkih. Ljudje, za božjo voljo, zbudite se!"

Ob tem Euronews poudarja, da tako velika podpora za AfD vendarle ni zelo trdna. Približno dve tretjini tistih, ki so stranki izrekli podporo v zadnji anketi, sta dejali, da jo podpirajo zaradi nezadovoljstva z osrednjimi strankami, ne pa zaradi prepričanosti v skrajno desničarske politike.

Kljub temu pa naj bi imel AfD dobre možnosti za osvojitev največjega deleža glasov v treh deželah na vzhodu Nemčije na volitvah prihodnje leto. To bi osrednje stranke postavilo v neroden položaj, ko bi morale oblikovati široko koalicijo proti najmočnejši stranki.

Stranka pod nadzorom zaradi povezav s skrajneži

Stranko AfD zaradi očitkov o povezavah s skrajneži nadzira nemška obveščevalna služba BfV oziroma Zvezni urad za zaščito ustave.

Vodja agencije je nedavno celo opozoril na "osupljive vzporednice" med sedanjimi razmerami in tistimi v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, ko je prišlo do vzpona političnega ekstremizma in avtoritarnosti, kar je pripeljalo do nacistične vladavine.

AfD povezave s skrajneži zanika.