Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Devetstopenjski načrt je vladni kabinet sprejel v sredo in je prva tovrstna strategija, sprejeta v Nemčiji na zvezni ravni. "K strategiji se je obvezala celotna vlada. Le tako ta tema ne bo več le v domeni ministrstva za ženske, temveč vseh ministrstev," je dejala ministrica za družino Franziska Giffey in dodala, da je bilo potrebnih kar deset let, da je strategija dobila odobritev pristojnih.

Ko bo strategija sprejeta, jo bodo podprle tudi zvezne dežele.

30 odstotkov žensk v nadzornih svetih

Strategija predvideva zmanjšanje razlik v plači in pokojnini med moškimi in ženskami, pa tudi izboljšanje poklicnih priložnosti. Prav tako so določeni pogoji, ki bodo zvišali število žensk na vodilnih položajih. V upravnih odborih z najmanj štirimi člani bo po novem morala biti najmanj ena ženska.

V nadzornih odborih bo najmanj 30 odstotkov žensk, kar bo veljalo za 600 podjetij, in ne več za 105 kot do zdaj, poroča portal Deutsche Welle.

Pomembne bodo sposobnosti in zmožnosti

Ministrica Giffreyjeva ob tem zavrača očitke, da bodo na položaj postavili žensko samo zato, ker je ženska, in ne zaradi njenih izkušenj. "Ko mi podjetniki rečejo: 'Glejte, smo tehnološko podjetje. Nimamo kvalificiranih žensk.', jim odgovorim: 'Bile so v srednji šoli in na univerzi. Kam so odšle zdaj?".

Ministrica dodaja, da je takšno razmišljanje nedopustno: "Ne govorimo o tem, da bi bili na vodilnih položajih nekvalificirani posamezniki. Govorimo o sposobnostih in zmožnostih posameznikov, ki veljajo za vse. Govorimo pa tudi o dejstvu, da ne moremo govoriti, da je v družbi manj kot 10 odstotkov žensk, ki so primerne, učinkovite in sposobne. Tega ne morem sprejeti."