Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pogajanja so zadevala več kot milijon javnih uslužbencev, ki jih zaposluje 16 nemških zveznih dežel. V skladu z dogovorom bodo v več nakazilih prejeli 3000 evrov neobdavčenega dodatka.

Plače se bodo najprej zvišale za 200 evrov, od februarja 2025 pa bodo višje za 5,5 odstotka. Prvotna zahteva sindikatov Verdi in ddb ob inflaciji je bila sicer 10,5-odstotna povišica.

Deželne vlade bo ukrep v prihodnjih treh letih stal 23,9 milijarde evrov, je povedal hamburški finančni senator Andreas Dressel, ki je bil glavni pogajalec ene od strani. Rezultat je označil za težavnega, a finančno izvedljivega.

Strani so dogovor sklenile po več tednih demonstracij na univerzah in drugih državnih institucijah, vključno z več krajšimi stavkami. Med drugim zadeva zaposlene na univerzah, v univerzitetnih bolnišnicah, državnih zaporih in upravnih uradih.

Kot piše nemška tiskovna agencija DPA, naj bi se skladno z dogovorom plače povišale še približno dva milijona drugim nemškim javnim uslužbencem, ki niso neposredno vključeni v tovrstne dogovore, a so njihove plače običajno usklajene s sindikalnimi dogovori.

Dogovor odseva podobnega, ki so ga že aprila dosegli javni uslužbenci, ki jih zaposlujejo nemška zvezna vlada in lokalne oblasti.

Sorodna novica Ko nemške javne finance postanejo mednarodna tema

Scholz zavrnil pozive opozicije k zmanjšanju socialnih podpor

Nemški kancler Olaf Scholz je na kongresu Socialdemokratske stranke (SPD) v Berlinu zagotovil, da proračunska kriza (zaradi protiustavno sestavljenega proračuna se koalicija pogaja o spremembi proračunskih dokumentov za prihodnje leto) ne bo vplivala na stanje socialne države. Proračunski primanjkljaj Nemčije naj bi prihodnje leto znašal 17 milijard evrov. Ker vlada ne najde načina za zapolnitev, ji ne uspe sprejeti proračuna.

Sredi pogajanj o nižanju izdatkov je Scholz v Berlinu zavrnil pozive opozicije, naj vlada pri pripravi proračuna zmanjša socialne podpore. Kot najboljši recept za zmago nad desnimi populističnimi strankami je navedel oblikovanje vizije za prihodnost, nudenje občutka varnosti, povezanosti in premagovanje revščine. Postavil se je na stran sindikalnega boja za višje plače, je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz Nemčije Maja Derčar.

Izpostavljeno: V Nemčiji največ gneva in celo nasilja uperjenega v Zelene