Hiša v kraju Algarve, kjer je med letoma 1995 in 2007 prebival osumljenec za umor Madeleine. V času izginotja deklice je sicer prebival v avtodomu. Foto: Reuters
Hiša v kraju Algarve, kjer je med letoma 1995 in 2007 prebival osumljenec za umor Madeleine. V času izginotja deklice je sicer prebival v avtodomu. Foto: Reuters

Triletna Madeleine McCann je 3. maja 2007 izginila iz apartmaja v portugalskem kraju Praia de Luz, kjer je bila med dopustovanjem nastanjena njena družina, starša Kate in Gerry ter mlajša brat Sean in sestra Amelie.

Detektivi so v sredo sporočili, da imajo novega osumljenca v primeru izginotja. Nemško javno tožilstvo v Braunschweigu pa je danes sporočilo domnevo, da je deklica mrtva.

Tožilstvo je 43-letnega nemškega državljana osumilo umora Madeleine McCann. "Iz tega lahko sklepate, da izhajamo iz domneve, da je dekle mrtvo," je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva v Braunschweigu Hans Christian Wolters, poroča Deutsche Welle.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Osumljenec obsojen za spolne zločine nad deklicami
"Osumljenec je spolni plenilec, ki je bil že obsojen za zločine nad majhnimi deklicami in trenutno prestaja dolgoletno zaporno kazen," je še dodal Wolters.

43-letnik, ki ga nemški mediji identificirajo kot Christiana B., je med letoma 1995 in 2007 živel na območju portugalskega kraja Algarve, delal je tudi v gostinstvu, hkrati pa je zagrešil več vlomov in preprodajal mamila, je še povedal Wolters, drugih podrobnosti pa ni razkril.

Tiskovna predstavnica družine McCain Clarence Mitchell je pred izjavo nemškega tožilstva sporočila, da izmed več tisoč sledi in morebitnih osumljencev v zadnjih 13 letih še niso dobili tako jasnega razkritja od ne le ene, temveč treh policij.

Britanska policija še vedno preiskuje primer "pogrešane osebe"
V preiskavi sodelujejo nemška, portugalska in britanska policija. Britanska metropolitanska policija je v izjavi medtem sporočila, da gre pri preiskavi še naprej za primer "pogrešane osebe", saj nimajo "neposrednega dokaza", da je Madeleine mrtva, navaja BBC.

Glavni inšpektor v britanski preiskavi, Mark Cranwell, je sporočil, da je osumljenec, takrat star 30 let, na območju Algarveja živel v avtodomu. Na dan izginotja deklice je med 19.32 in 20.02 vodil telefonski pogovor. Eno uro zatem, domnevno med med 21.10 in 22.00, je Madeleine McCann izginila iz stanovanja.

Starša Madeleine, na fotografijo mati Kate McCann sta med 13-letno preiskava postala tudi glavna osumljenca za izginotje. Foto: Reuters
Starša Madeleine, na fotografijo mati Kate McCann sta med 13-letno preiskava postala tudi glavna osumljenca za izginotje. Foto: Reuters

Policije iščejo osumljenčevega sogovornika tik pred izginotjem
Cranwell je dejal, da je osumljenčev sogovornik "ključna priča" v primeru in pozval javnost k razkritju podrobnosti, policija pa je objavila tudi obe telefonski številki (+351 912 730 680 ter +351 916 510 683).

Britanska, nemška in portugalska policija skupaj ponujajo 20.000 funtov nagrade za informacije, ki bi vodile v obtožbo osumljenca.

Primer izginotja Madeleine McCann je vzbudil veliko pozornosti po vsej Evropi, še posebej v Veliki Britaniji, kjer je takratni premier David Cameron leta 2011 na prošnjo staršev odredil britansko preiskavo. Starša Kate in Gerry McCann je portugalska policija na začetku preiskave označila za glavna osumljenca.

Nemško tožilstvo domneva, da je Madeleine McCain mrtva