Sedež ustavnega sodišča v mestu Karlsruhe. Foto: EPA
Sedež ustavnega sodišča v mestu Karlsruhe. Foto: EPA

Ustavno sodišče s sedežem v Karlsruheju je razsodilo, da so ukrepi sicer resno vplivali na temeljne pravice državljanov, a so bili v skladu z delom ustave o delovanju v izjemni ogroženosti zaradi pandemije.

Delno zaprtje države oziroma uporaba "zasilne zavore" med aprilom in junijem je bila tako skladna z ustavo, poroča Deutsche Welle.

Zasilna zavora nemške vlade je okrožjem in zveznim deželam nalagala uvedbo policijske ure, omejitev zbiranja ljudi in drugih represivnih ukrepov, če je incidenca na 100.000 prebivalcev tri dni zapored presegala 100.

Med ukrepi je bilo predvideno tudi zaprtje šol, če je incidenca tri dni zapored presegala 165. Sodišče je danes zavrnilo tudi pritožbo staršev in študentov, da sta bili zapiranje šol in deljenje razredov na pouk v šoli in na daljavo protiustavni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Grčija uvaja denarne kazni za starejše necepeljene

Grški premier Kiriakos Micotakis je sporočil, da bodo morali starejši od 60 let do 16. januarja prejeti vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19, sicer jim grozi 100 evrov denarne kazni mesečno.

"Samo ena starostna skupina vztraja pri čakanju: od 580.000 necepljenih državljanov, ki so starejši od 60 let, se jih je novembra cepilo le 60.000. In žal obolevajo in umirajo prav starejši od 60 let," je še dejal predsednik grške vlade.

Pojasnil je, da se državljani ne bodo mogli izogniti obveznosti cepljenja, saj bo državni zavod za zdravstveno zavarovanje podatke o necepljenih posredoval davčnemu uradu, ki je pristojen za pobiranje globe. "Zbrane globe bodo namenjene bolnišnicam. To ni kazen, ampak bonus za zdravje, pravično dejanje," je dejal Micotakis.

V Grčiji z okoli 11 milijoni prebivalci je po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni proti covidu-19 z vsemi odmerki cepljenih 62 odstotkov prebivalcev.

Med pritožniki tudi prihodnji minister za finance

Več pritožb je sicer vložila liberalna stranka Svobodnih demokratov (FDP), ki bo del nove vlade pod vodstvom socialdemokrata Olafa Scholza. Med pritožniki je bil tudi vodja stranke in prihodnji minister za finance Christian Lindner, še navaja Deutsche Welle.

Odločitev ustavnega sodišča se nanaša na ukrepe, ki so bili v veljavi sredi letošnjega leta. Nemčija se v zadnjem času spopada še z veliko intenzivnejšo rastjo števila okužb. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je trenutno pri 452,2.

Scholz podpira obvezno cepljenje

Prihodnji nemški kancler Scholz je medtem dejal, da podpira obvezno cepljenje proti covidu-19, so potrdili viri blizu nemških socialdemokratov (SPD).

Odhajajoča kanclerka Angela Merkel, Scholz in voditelji nemških zveznih dežel danes razpravljajo o novih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa v Nemčiji. Scholz je na srečanju že dejal, da "se zaveda, da so med poslanci potekale medstrankarske razprave" o obveznem cepljenju, in izrazil naklonjenost takšni ureditvi, je za francosko tiskovno agencijo AFP še dejal vir pri SPD-ju.

Scholz je nato v pogovoru za Bild TV dejal, da bo parlament pozval, naj do konca leta glasuje o zakonu, s katerim bi obvezno cepljenje proti covidu-19 v Nemčiji uvedli za vse.

"Moj predlog je, da (...) poslanci dajo v parlament predlog" o obveznem cepljenju, je dejal Scholz in pojasnil, da naj bi obvezno cepljenje začelo veljati februarja ali marca.

Tudi Angela Merkel podpira obvezno cepljenje proti covidu-19. Po poročanju nemških medijev je Scholz na današnjih pogovorih tudi dejal, da podpira dodatne omejitve za necepljene, vključno s prepovedjo vstopa v trgovine, ki ne prodajajo osnovnih življenjskih potrebščin.

Obvezno cepljenje proti covidu-19 mora potrditi parlament.

Nemčija se spopada z rekordnimi novimi okužbami z novim koronavirusom in zaradi tega naraščajočim pritiskom na bolniške postelje na oddelkih za intenzivno nego. Med ukrepi, o katerih poteka razprava, so zaprtje gostinskih lokalov in klubov ter omejevanje velikih dogodkov.

Več nemških zveznih dežel je že odpovedalo božične sejme in necepljenim prepovedalo dostop do javnih prostorov, kot so telovadnice in drugi prostori za prostočasne dejavnosti. Kritiki sicer menijo, da različna pravila povzročajo zmedo, današnji pogovori pa bi morali prinesti enotnejša pravila za vso državo.

Umrlo je še 388 covidnih bolnikov

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili še 45.753 novih okužb, umrlo je 388 covidnih bolnikov. Številne bolnišnice so se že na robu svojih zmogljivosti, tako da so premestili bolnike v bolnišnice v drugih delih države.

Inštitut Robert Koch (RKI) je sicer sporočil, da se je sedemdnevna incidenca v zadnjem dnevu prvič v zadnjih treh tednih zmanjšala, in sicer s 452,4 na 452,2.

Nemčija: Ukrepi vlade so ustavni