Policija je zavarovala okolico poslopja ameriškega veleposlaništva v Madridu, kjer so prav tako prejeli sumljivo pošiljko. Foto: Reuters
Policija je zavarovala okolico poslopja ameriškega veleposlaništva v Madridu, kjer so prav tako prejeli sumljivo pošiljko. Foto: Reuters

Pošiljko z eksplozivno napravo so danes prejeli v vojaškem letalskem oporišču in na obrambnem ministrstvu, že prejšnji teden pa je prispela na naslov premierja Pedra Sancheza. Podobno pismo naj bi prestregli tudi na ameriškem veleposlaništvu v Madridu, a več podrobnosti še ni znanih.

Paket z doma izdelano bombo je na ukrajinsko veleposlaništvo prispelo v sredo okoli 13. ure. Naslovljeno je bilo na veleposlanika Sergija Pogorelceva, a je eksplodiralo v rokah enega od uslužbencev veleposlaništva, ki ga je odprl. Pri tem je utrpel lažje poškodbe na desni roki.

Veleposlanik je odgovornost za napad v pogovoru za javno televizijo v sredo zvečer pripisal Rusiji z besedami, da "se vsi zelo dobro zavedamo terorističnih metod agresorske države".

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je po incidentu vsem veleposlaništvom naročil, naj nujno okrepijo varnostne ukrepe, ter Španijo pozval, da začne preiskavo o napadu. Višje sodišče je to že tudi odprlo, in sicer kot preiskavo o morebitnem primeru terorizma.

Tarča tudi tovarna orožja

Notranje ministrstvo v Madridu je medtem potrdilo, da so sumljivo pisemsko ovojnico, v kateri naj bi bila eksplozivna naprava, danes zgodaj zjutraj prejeli v oporišču zračnih sil Torrejon de Ardoz blizu Madrida. Območje so zavarovali in pošiljko zdaj preiskujejo pristojni organi.

Gre za pomembno oporišče, iz katerega redno pošiljajo orožje, ki ga Španija podarja Ukrajini, in iz katerega pogosto vzletajo uradna letala visokih vladnih predstavnikov.

Ministrstvo je prav tako sporočilo, da je pisemsko bombo, podobno tisti, ki je v sredo ranila uslužbenca ukrajinskega veleposlaništva, že prejšnji teden, natančneje 24. novembra, prejel tudi španski premier Sanchez. Na srečo so jo varnostne službe pravočasno "zaznale in nevtralizirale".

Poleg tega je "sumljiva pisemska pošiljka" v sredo zvečer prispela na naslov španskega podjetja Instalaza, ki proizvaja orožje in strelivo, v mestu Zaragoza na severovzhodu Španije. Pošiljko so nato strokovnjaki nadzorovano razstrelili. Podjetje Instalaza med drugim izdeluje raketomete, ki jih Ukrajini dobavlja Španija.

Na španskem obrambnem ministrstvu pa so danes potrdili, da so njihove varnostne službe zjutraj prestregle ovojnico z eksplozivom, ki so jo nato že nadzorovano detonirali. Zdaj preverjajo, ali obstaja povezava med to pošiljko in tistimi, ki so bile dostavljene premierju, ukrajinskemu veleposlaništvu, orožarskemu podjetju in vojaški bazi.