Nizozemska ima v Indoneziji krvavo kolonialno zapuščino. Foto: AP
Nizozemska ima v Indoneziji krvavo kolonialno zapuščino. Foto: AP

83-letnemu Andiju Monjiju, ki je pripotoval na Nizozemsko, da bi sodišču povedal svojo zgodbo, so dodelili 10.000 evrov odškodnine, medtem ko so osmim vdovam in trem otrokom usmrčenih mož, večinoma kmetov, za izpad dohodkov dodelili odškodnine od 123 do 3634 evrov.

V vseh primerih je šlo za moške, ki so jih vojaki ubili v indonezijski pokrajini Južni Sulavesi med decembrom 1946 in aprilom 1947 med t. i. čistilnimi akcijami, ko so skušali Nizozemci zatreti gibanje za neodvisnost Indonezije, poroča Guardian.

Primer se je na sodišču v Haagu vlekel osem let. Foto: AP
Primer se je na sodišču v Haagu vlekel osem let. Foto: AP

Sodišče v Haagu je ugotovilo, da je bilo 11 mož ubitih kot posledica zlorab moči nizozemskih vojakov, večinoma prek usmrtitev po hitrem postopku. Monjijevega očeta so usmrtili 28. januarja 1947 v vasi Supa. Tistega dne naj bi nizozemska vojska usmrtila več kot 200 mož.

"Hvaležen sem za razsodbo sodišča. Star sem bil deset let, ko sem moral gledati usmrtitev svojega očeta, potem ko so ga nizozemski vojaki najprej brutalno pretepli. Jokal sem," je povedal Monji, ki še vedno živi v Supi. "Hvaležen sem tudi, da sem imel priložnost pripotovati na Nizozemsko na zaslišanje, da sem lahko povedal svojo zgodbo."

350 let kolonialne vladavine

Japonska je med drugo svetovno vojno zasedla takratno nizozemsko kolonijo Nizozemska vzhodna Indija, po njeni kapitulaciji pa sta nacionalistična voditelja Sukarno in Hatta 17. avgusta 1945 razglasila Republiko Indonezijo.

Naslednja štiri leta se je Nizozemska na vse pretege trudila podaljšati svojo 350-letno kolonialno nadvlado države, pogosto z barbarskimi prijemi.

Nizozemska si je prizadevala, da bi sodišče v Haagu tožbe ovrglo, češ da je od zločinov minilo že preveč časa.

"Zadovoljni smo z razsodbo. Ni bilo lahko; trajalo je osem let. Škoda, da nam nizozemska vlada ni šla bolj naproti, saj je veliko naših strank med sojenjem umrlo," je povedala odvetnica tožnikov Liesbeth Zegveld. "Kljub temu pa je priznanje sodišča za vse še žive in za njihove družine pomembno."