Prizor s klinike za umetno oploditev v Panami. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Prizor s klinike za umetno oploditev v Panami. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Ginekolog Joe Beek je med letoma 1973 in 1986 v postopku umetne oploditve uporabil svojo spermo pri najmanj 21 ženskah, kar naj bi storil brez njihovega soglasja, poroča portal Euronews.

Razkritje se je zgodilo po tem, ko se je na bolnišnico v Leidnu obrnila nizozemska organizacija FIOM, ki zastopa teh 21 otrok.

Nizozemski državljani, starejši od 16 let, imajo po zakonu iz leta 2004 pravico spoznati identiteto svojih bioloških staršev. Analiza DNK je razkrila, da ima vseh 21 otrok istega biološkega očeta.

"Zdi se, da je zdravnik daroval svojo spermo in jo uporabil za oploditev bodočih mater, ki so čakale na anonimnega darovalca," so sporočili iz bolnišnice. "Ni dokazov, da bi bili otroci in njihovi starši s tem seznanjeni," so dodali.

Ženske, ki jih je zdravil Beek, naj se javijo bolnišnici

Zdravstvena ustanova ni znala navesti, koliko žensk je zaradi neplodnosti v svojih 25 letih svoje kariere zdravil Beek, saj so bili vsi arhivi uničeni. Vse, ki jih je preminuli ginekolog obravnaval, so pozvali, naj se javijo v bolnišnici. Ne morejo namreč izključiti "možnosti odkritja na desetine potomcev".

"Zelo smo pretreseni ob odkritju, ki je seveda pomembno vplivalo na vpletene starše in otroke," so v izjavi sporočili iz bolnišnice Alrijne centre, ki je vodila preiskavo. Poudarili so, da je bilo umetno oplojevanje v 70. in 80. letih slabše nadzorovano in zagotovili, da je danes "popolnoma drugače".

Tretji podobni primer na Nizozemskem

To pa ni prva tovrstna zgodba na Nizozemskem. Leta 2020 so z DNK-testi razkrili, da je ginekolog, ki je umrl leta 2009, biološki oče 17 otrok. Leto predtem so ugotovili, da je neki drugi zdravnik biološki oče kar 49 otrok.