Foto: AP
Foto: AP

Državno tožilstvo v Amsterdamu je primer kraje podatkov javnosti predstavilo v sredo.

25-letni moški je osumljen, da je kradel zaupne podatke, tudi iz zdravstvenih kartotek, in jih nato prodajal. Podatke naj bi kradel prebivalcem Nizozemske, Avstrije, Tajske, Kolumbije, Kitajske in Združenega kraljestva.

Samo iz Avstrije naj bi ukradel podatke skoraj vseh devetih milijonov prebivalcev. Med drugim je pridobil njihovo polno ime, spol, naslov in datum rojstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Ker so bili vsi ti podatki prosto dostopni na spletu, moramo domnevati, da so ti podatki o registraciji v celoti ali delno nepovratno v rokah zločincev," je sporočila avstrijska policija, ki je dodala, da naj bi neznani ljudje plačali za te podatke, poroča portal Euronews.

Avstrijska policija naj bi zadevo intenzivno preiskovala že več kot dve leti, potem ko so bili maja 2020 na nezakonitem spletnem forumu v prodajo ponujeni ukradeni podatki milijonov Avstrijcev. Pred kratkim pa so preiskovalci vendarle odkrili domači naslov moškega v Amsterdamu.

Med hišnimi preiskavami v Amsterdamu in Almereju so policisti zasegli veliko programske opreme, ki se lahko uporablja za vdiranje v računalniške datoteke.