Ponovna magnetna resonanca je pokazala nove bistveno spremenjene okoliščine, na podlagi katerih je komisija ocenila, da so izpolnjene zdravstveno-pravne predpostavke za prekinitev nosečnosti, je dejal Beroš.

Prvostopenjska sedemčlanska komisija je v torek sicer odločila, da je plod mogoče zdraviti, zatorej splav v tej fazi nosečnosti ni dovoljen.

Nosečnica se bo zdaj vendarle lahko za izvedbo posega obrnila na eno od hrvaških bolnišnic in se dogovorila z njenimi strokovnjaki. Če poseg ne bo izveden na Hrvaškem, pa so izpolnjeni pogoji za plačilo tovrstnih posegov v tujini, je še dejal minister Beroš.

Na Hrvaškem bi umetno prekinitev nosečnosti lahko opravili brezplačno, v Sloveniji pa bi stala približno 5000 evrov, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med čakanjem na ugotovitve drugostopenjske komisije v Zagrebu je nosečnici drugostopenjska komisija v Sloveniji sicer že potrdila, da so izpolnjeni vsi pogoji za prekinitev nosečnosti.

39-letnica si v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želi narediti splav, a so ji v štirih zagrebških bolnišnicah dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka sicer izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se ne bo mogel normalno razvijati. Primer Čavajde je v hrvaški javnosti sprožil burne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem.