Belousov naj bi poskrbel, da se na obrambnem ministrstvu v času, ko skrbi za ogromna sredstva zaradi vojne, ne razrastejo lovke korupcije. Foto: Reuters
Belousov naj bi poskrbel, da se na obrambnem ministrstvu v času, ko skrbi za ogromna sredstva zaradi vojne, ne razrastejo lovke korupcije. Foto: Reuters

Dozdajšnji podpredsednik ruske vlade je postal presenetljiva izbira ruskega predsednika za novega obrambnega ministra, saj je po izobrazbi ekonomist in nima vojaških izkušenj. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je odločitev Putina, da na čelo obrambnega ministrstva imenuje nekoga, ki nima vojaškega ozadja, pojasnil z besedami, da danes zmaguje tisti, ki je bolj odprt za inovacije in njihovo implementacijo.

V nastopu pred odborom za obrambo in varnost v zgornjem domu ruskega parlamenta je 65-letni Belousov zagovarjal socialni vidik skrbi za pripadnike oboroženih sil in poudaril potrebo po boljši oskrbi vojakov, saj je v povezavi z izplačili vojakom povezane preveč birokracije, prav tako pa naj bi se pripadniki oboroženih sil ob vrnitvi z bojišč v Ukrajini spoprijemali s težavami pri dostopu do stanovanj in ustrezne zdravstvene oskrbe.

"Mislim, da je to zmešnjava, ko se udeleženci posebne vojaške operacije, ki pridejo na dopust, vozijo iz civilnih zdravstvenih ustanov v bolnišnice, ki so pogosto preprosto prepolne. To vprašanje je treba rešiti," je dejal Belousov. Njegove izjave naj bi bile namenjene dokazovanju ruskim vojakom, da razume njihove skrbi in da si bo prizadeval za izboljšanje njihovih razmer.

Putin naj bi popolnoma zaupal Belousovu, ki je bil nekoč njegov ekonomski svetovalec. Foto: Reuters
Putin naj bi popolnoma zaupal Belousovu, ki je bil nekoč njegov ekonomski svetovalec. Foto: Reuters

Viri, s katerimi se je pogovarjal Reuters, Belousova opisujejo kot odločnega in strokovnega vladnega poznavalca, ki se je v preteklosti izkazal s kampanjo "iztiskanja" denarja iz velikih gospodarskih družb za državno blagajno, kar dokazuje, da je sposoben krmariti skozi sistem.

To je še posebej pomembno med vojno, ko mora obrambni minister nadzorovati ogromne denarne tokove za financiranje vojaških operacij, medtem ko njihovo vsakodnevno vodenje prepušča poveljnikom na bojišču, poleg tega pa skrbeti za gospodarsko in industrijsko vojno načrtovanje.

"Organiziranost in sistematičnost"

Putina naj bi Belousov navdušil, ko mu je uspelo z davkom na nepričakovane dobičke od ruskih podjetij zbrati 300 milijard rubljev, kar znaša tri milijarde dolarjev, s čimer je dokazal, da zna streči stvarem. "Je zelo organiziran, sistematičen in odločen," je eden od virov opisal Belousova, ki sicer redno hodi v cerkev in uživa v plezanju.

Nekateri so nekdanjega prvega podpredsednika vlade kritizirali zaradi močno etatističnih pogledov, ki so po njihovem mnenju včasih prikrajšali zasebna podjetja. "Belousov je napol sovjetska, zelo sovjetska oseba," je dejal ruski vir, ki je seznanjen z okoliščinami.

"Belousov verjame v državo, da je država najvišja in da mora država odločati o porabi denarja," je dodal vir. "Belousov ima zelo težko delo – nekaterim generalom verjetno ne bo všeč dejstvo, da je tam," je sklenil.

Za manj kot mesec dni je bil leta 2020 Belousov na čelu ruske vlade, sicer pa je bil v zadnjih štirih letih prvi podpredsednik vlade. Foto: Reuters
Za manj kot mesec dni je bil leta 2020 Belousov na čelu ruske vlade, sicer pa je bil v zadnjih štirih letih prvi podpredsednik vlade. Foto: Reuters

Spoprijeti se bo moral s kritikami na račun pomanjkanja vojaških izkušenj in poskusi ščitenja vedno donosnih dolgoročnih pogodb z vojsko. Mnenja so deljena med vojnimi blogerji, med katerimi eni upajo, da bo s svojimi izkušnjami in sposobnostmi pomagal izkoreniniti endemično korupcijo med vojsko in obrambno industrijo, spet drugi bi si na tem položaju želeli videti vojaško osebnost.

Po pisanju Reutersa želi Putin z imenovanjem Belousova ne samo okrepiti vojaškoindustrijski stroj v tehnološki oboroževalni tekmi z Zahodom, ampak tudi širše gospodarstvo uporabiti za vojni cilj.

"Putinova prednostna naloga je vojna," je na omrežju X dejala nekdanja svetovalka ruske centralne banke Aleksandra Prokopenko. "V vojni izčrpavanja zmaga ekonomija. Belousov se zavzema za spodbujanje povpraševanja iz proračuna, kar pomeni, da se izdatki za vojsko vsaj ne bodo zmanjšali, temveč povečali," je dodala.

Hudi boji v Harkovski oblasti

Putin ne želi ponoviti sovjetske napake

Peskov je na nedeljski nočni novinarski konferenci pojasnil razloge za izbiro Belousova, ko je povedal, da so se izdatki za obrambo in z njo povezani izdatki zaradi vojne v Ukrajini s 3 odstotkov BDP-ja najprej povečali na 6,7 odstotka zaradi vojne in se približujejo 7,4 odstotka, kar po njegovih besedah spominja na Sovjetsko zvezo sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja.

"To je izjemno pomembno in zahteva posebno obravnavo," je zatrdil Peskov.

Na čelu ruske vojne v Ukrajini bo še naprej general Valerij Gerasimov, medtem ko bo nekdanji obrambni minister Sergej Šojgu prevzel vodenje varnostnega sveta. Foto: EPA
Na čelu ruske vojne v Ukrajini bo še naprej general Valerij Gerasimov, medtem ko bo nekdanji obrambni minister Sergej Šojgu prevzel vodenje varnostnega sveta. Foto: EPA

Putin je že februarja dejal, da Rusija ne bo ponovila napake Sovjetske zveze med oboroževalno tekmo z Zahodom, ki je zahtevala prevelik delež proračuna, namesto da bi se posvetila razvoju lastne obrambne industrije na način, ki bi okrepil skupni znanstveni in industrijski potencial države.

Očitno Putin meni, da bi tako nalogo izpeljal prav Belousov, ki je pred leti pomagal vzpostaviti nacionalni program razvoja brezpilotnih letal in je bil leta 2017 po poročanju ruskega medija RBC med tistimi, ki so prepričali ruskega predsednika, da sta digitalna ekonomija in veriženje blokov ključnega pomena za prihodnost.

Ruski vojni bloger Ribar, ki naj bi bil blizu obrambnemu ministrstvu, je izrazil pričakovanje, da bo Belousov "počistil" na obrambnem ministrstvu in odpravil, kar je sam imenoval "izmišljeno lepoto", pri čemer je mislil kritike na račun pretiranih trditev o ruskem tehnološkem in vojnem uspehu na bojišču. "Imenovanje Belousova za obrambnega ministra pomeni začetek velike revizije in prestrukturiranja vseh finančnih modelov znotraj obrambnega establišmenta," je še dejal Ribar.

Putin zamenjal Šojguja