Peter Pellegrini je za zdaj v tesni prednosti. Foto: Reuters
Peter Pellegrini je za zdaj v tesni prednosti. Foto: Reuters

Javnomnenjske raziskave, objavljene pred četrtkovim volilnim molkom, so sicer kazale na to, da bodo volitve zelo tesne. Stavnice so v petek za rahlega favorita postavile Korčoka, ki je bil pred dvema tednoma presenetljivo prvi v prvem krogu volitev.

Liberalni Korčok, ki je uradno nastopal kot neodvisni kandidat, je takrat prejel dobrih 42, Pellegrini, ki je zaveznik trenutne vlade pod vodstvom Roberta Fica, pa 37 odstotkov glasov.

Pomembno vlogo naj bi odigrali glasovi, ki so jih volivci v prvem krogu namenili preostalim kandidatom. Najpomembnejši so pri tem glasovi tretjeuvrščenega Štefana Harabina, ki je osvojil 12 odstotkov in je po stališčih bliže Pellegriniju.

Slavje v taboru Pellegrinija. Foto: Reuters
Slavje v taboru Pellegrinija. Foto: Reuters

Fico in Pellegrini sta dolgoletna zaveznika

Zmaga Pellegrinija pomeni, da se obeta koncentracija moči vladnega tabora, saj bo imel premier Fico, ki je oktobra dobil četrti premierski mandat, v predsedniški palači podobno mislečega politika.

Pellegrini je dolgo veljal za tesnega zaveznika Fica. Fico ga je tudi izbral za premierja, potem ko je moral sam odstopiti zaradi množičnih protestov proti korupciji, ki so izbruhnili po umoru raziskovalnega novinarja Jana Kuciaka leta 2018. A Pellegrini je zatem ustanovil svojo stranko Hlas (Glas), ki velja za bolj sredinsko in liberalno usmerjeno kot Ficova populistična stranka SMER-SSD. Kljub temu je Pellegrinijeva stranka s Ficovo in nacionalistično stranko SNS oktobra vstopila v vladno koalicijo.

Predsednik imenuje ustavne sodnike

Slovaški predsedniki sicer nimajo veliko izvršnih pooblastil, lahko pa vložijo veto na zakone ali jih izpodbijajo na ustavnem sodišču.

Predsednik imenuje ustavne sodnike, ki lahko postanejo pomembni v političnem sporu glede Ficovih reform, ki bi močno omilile kazni za korupcijo.

Ivan Korčok. Foto: EPA
Ivan Korčok. Foto: EPA

Različno mišljenje do vojne v Ukrajini

Pellegrini in Korčok imata različni viziji glede nadaljnje podpore Ukrajini. Medtem ko Pellegrini zagovarja politiko premierja Fica in nasprotuje pošiljanju orožja v Ukrajino, je Korčok prepričan, da si vsakdo želi mir v Ukrajini, a da prekinitev dobave orožja ne bi vodila do miru, temveč do kapitulacije.

Pellegrini je skušal prikazati Korčoka kot vojnega hujskača zaradi njegove podpore oboroževanju Ukrajine in namigoval, da bi lahko v vojno vzel slovaške enote, kar Korčok zanika.

Odhajajoča predsednica Zuzana Čaputova, ki bo položaj zapustila junija, je v televizijskem nagovoru v sredo kritizirala njuno vojno retoriko. "Žal mi je, da je bilo igranje s strahom del te kampanje. V petih letih mandata sem imela priložnost spoznati oba predsedniška kandidata in mirne vesti lahko rečem, da nas ne Peter Pellegrini ne Ivan Korčok ne bosta vlekla v nobeno vojno in ne bosta poslala nobenega našega vojaka v Ukrajino," je po poročanju Reutersa dejala Čaputova.

Pellegrini je ob oddaji glasu obljubil, da ne bo spremenil smeri slovaške zunanje politike: "Ne odločate o prihodnji usmeritvi Slovaške. Tako kot moj protikandidat tudi sam zagovarjam, da Slovaška ostane močna članica Evropske unije in Nata."

Kot poroča BBC, je bila pred prihodom Fica na oblast oktobra lani Slovaška ena odločnejših podpornic Ukrajine, Fico pa je obljubljal zaustavitev vojaške pomoči Kijevu. S prihodom Pellegrinija na predsedniški položaj pa je Ukrajina zdaj gotovo izgubila glas podpore v EU-ju in Natu, še piše BBC.