Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po navedbah ukrajinskega ministrstva za kulturo in informacijsko politiko so se prva poročila o morebitnih napadih pojavila v ruskih medijih, še preden so jih zaznali v Ukrajini. Zaradi napada so bile številne spletne strani več ur nedosegljive. Šlo naj bi za globalni napad, so pri ministrstvu za izobraževanje zapisali na Facebooku.

Pred napadom se je pojavilo sporočilo v treh jezikih, ukrajinščini, ruščini in poljščini, naj se Ukrajinci "pripravijo na najhujše", je poročal BBC. "Ukrajinci! Vsi vaši podatki so bili naloženi na javno medmrežje. To je za vašo preteklost, sedanjost in prihodnost."

Med napadenimi spletnimi stranmi je stran zunanjega ministrstva, ministrstva za izobraževanje, pa tudi spletna stran Diia, ključni sistem, kjer so zbrani podatki glede cepljenja državljanov proti covidu-19. Vlada je več strani zablokirala, da bi tako preprečila nove napade, delovanje nekaterih napadenih pa je znova vzpostavljeno.

Ukrajinske varnostne oblasti so sicer zagotovile, da se napadalci niso dokopali do osebnih podatkov. Več spletnih strani je znova dostopnih, druge bodo kmalu, so dodali. "Vsebine strani niso spremenili in glede na trenutne ugotovitve niso bili ukradeni osebni podatki," so sporočili iz SBU-ja.

Preiskavo je že prevzela posebna enota policije za kibernetski kriminal, pa so sporočili z ministrstva za energijo.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v odzivu napovedal pomoč Ukrajini. "V prihodnjih dneh bosta Nato in Ukrajina podpisala sporazum o okrepljenem kibernetskem sodelovanju, vključno z ukrajinskim dostopom do Natove platforme za izmenjavo informacij o zlonamerni programski opremi," je dejal.

Borell napovedal pomoč Kijevu

EU bo uporabil vse možnosti za pomoč Ukrajini po kibernetskem napadu na spletne strani vlade, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell ob prihodu na drugi dan neuradnega zasedanja zunanjih ministrov EU-ja v Brestu. Dokazov o tem, kdo je za napad odgovoren, še ni, a lahko si predstavljamo, je še dejal in jih ostro obsodil.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rusi na vojaških vajah

Rusija medtem nadaljuje vojaške vaje, po navedbah obrambnega ministrstva gre za redno preverjanje v okviru priprav na vajo Vostok 2022. Gre za načrtovano zimsko usposabljanje, med usposabljanjem pa bodo enote privedene v višjo stopnjo bojne pripravljenosti.

Ministrstvo je pri tem objavilo videoposnetek, ki prikazuje kolone vojaških vozil in kako natovarjajo tanke na železniške vagone. Vojake bodo prepeljali do oddaljenih vadbišč.

Lavrov poziva Nato in ZDA k pisnemu odgovoru

Kot smo poročali, so v ponedeljek v Ženevi potekali pogovori med predstavniki ZDA in Rusije, ki so se nadaljevali v sredo v Bruslju v okviru Sveta Nato-Rusija, v četrtek pa še v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki pa so se končali brez večjega preboja.

Zahod Rusiji očita, da si kljub pozivom ni prizadevala za zmanjšanja napetosti in da nadaljuje kopičenje svojih sil ob meji z Ukrajino, kjer naj bi bilo okoli 100.000 ruskih vojakov.

Že v sredo, ko so se na pogovorih o varnostnih zagotovilih in ukrajinski krizi sešli predstavniki Nata in Rusije, je na jugu Rusije več kot 10.000 vojakov začelo vojaške vaje na več kot 20 vadbiščih.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes izrazil upanje, da se bodo pogovori z ZDA nadaljevali, ob tem pa dejal, da je to odvisno od odgovora Washingtona na ruske predloge.

Nato in ZDA poziva k hitremu pisnemu odgovoru po pogajanjih o zahtevah Moskve za varnostna jamstva glede širitve Nata, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Čakamo na odgovor, papirnat odgovor naših kolegov," je dejal Lavrov na današnji novinarski konferenci v Moskvi.

Lavrov je obtožil zavezništvo, da nadaljuje konfrontacijo, zlasti glede na nedavne izjave o morebitnem sprejemu skandinavskih držav v zavezništvo. Po njegovih besedah gre za umetno širitev Nata, ki je s koncem hladne vojne pred več kot 30 leti izgubil svoj namen. Dodal je, da Zahod ne upošteva mednarodnega prava in namerava vzpostaviti nov svetovni red.

"Potrebujemo pravno zavezujoča jamstva. Naši zahodni partnerji še nikoli niso izpolnili ustnih obljub," je dejal Lavrov o zahtevi Moskve po zavezujočih varnostnih jamstvih.

Nemška ministrica v ponedeljek v Kijevu, v torek v Moskvi

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock bo prihodnji teden obiskala Ukrajino in Rusijo, z namenom obravnave naraščajoče napetosti na meji med obema državama.

Moskva. Foto: Reuters
Moskva. Foto: Reuters

Sankcije uperjene proti bankam in podjetjem

Sankcije Sveta EU-ja med drugim nekaterim ruskim bankam in podjetjem omejujejo dostop do kapitalskih trgov, poleg tega prepovedujejo trgovino z vojaškim blagom in blagom za t. i. dvojno rabo ter omejuje dostop Rusije do določenih občutljivih tehnologij, ki bi lahko bile uporabljene v ruskem energetskem sektorju, npr. pri pridobivanju nafte.

Podaljšanje sankcij sledi decembrskemu zasedanju Evropskega sveta, na katerem je ta znova presodil, da sporazumi iz Minska glede rešitve ukrajinske krize še vedno niso izpolnjeni.

Sankcije so bile prvič 31. julija 2014 zaradi takratnih dejanj Rusije, ki so destabilizirala razmere v Ukrajini, tistega leta je Rusija zavzela ukrajinski polotok Krim in podprla proruske separatiste na vzhodu Ukrajine.

Unija je sicer zaradi ravnanj Rusije v Ukrajini proti njej uvedla še več drugih sankcij, med drugim je prepovedala vstop in zamrznila premoženje številnim ruskim posameznikom.
Napetosti med Zahodom in Rusijo glede Ukrajine so v zadnjih tednih dosegle vrelišče.

Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim.

Rusija te načrte zanika in Zahodu očita, da sam spodbuja napetosti. Od ZDA in Nata v zameno za zmanjšanje napetosti na meji z Ukrajino pričakuje varnostne zaveze, da se zavezništvo ne bo širilo na Vzhod in da ne bo prišlo do nameščanja ofenzivnega orožja blizu ruske meje.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan je v četrtek povedal, da ZDA ne verjamejo, da se je Rusija odločila za napad na Ukrajino, vendar je na to vseeno pripravljena in namerava braniti zaveznice.

Sullivan je govoril z novinarji po tednu dni pogovorov med ZDA, zaveznicami in Rusijo. "Pripravljeni smo napredovati za pogajalsko mizo, pripravljeni smo tudi sprejeti potrebne in ustrezne ukrepe za obrambo naših zaveznikov, za podporo partnerjev in odločen odgovor na morebitno agresijo," je dejal.

"Obveščevalna skupnost ni sprejela ocene, da se je Rusija odločila za vojaško smer ukrepanja v Ukrajini. Kot stvari stojijo zdaj, ima Rusija priložnost, da pride za mizo," je dejal Sullivan.

Lavrov: Nato nadaljuje zaostrovanje spora