Salvini vodi protipriseljensko Ligo. Foto: EPA
Salvini vodi protipriseljensko Ligo. Foto: EPA

Salviniju, vodji skrajno desne Lige, bodo sodili zaradi večtedenskega zadrževanja ladje, ki jo je upravljala španska nevladna organizacija Open Arms. Avgusta leta 2019 je 163 prebežnikov na krovu ladje preživelo 21 dni, od tega sedem dni pred Lampeduso. Salvini je bil tedaj notranji minister.

Tožilstvo mu očita zlorabo oblasti in odvzem prostosti ljudem. Njegova odvetnica je na sobotni obravnavi te očitke zavrnila, Salvini pa trdi, da je deloval v interesu države.

V prvem odzivu na Twitterju je zapisal, da je branjenje domovine "sveta dolžnost državljana". "Na sojenje grem z dvignjeno glavo, tudi v vašem imenu. Najprej Italija. Vedno," je zapisal.

Prvi narok v okviru sojenja je predviden za 15. september. Salviniju grozi do 15 let zapora, lahko pa bi mu tudi prepovedali opravljanje dolžnosti v vladi.

Drugi tak primer proti Salviniju

Gre za drugi tovrstni primer proti Salviniju, ki se nanaša na njegovo ravnanje v času, ko je zasedal položaj notranjega ministra in je ladjam nevladnih organizacij, ki so v Sredozemskem morju reševale prebežnike, prepovedal pristajanje v italijanskih pristaniščih.

Prvi primer že od oktobra poteka na sodišču v Catanii, zadeva pa prepoved izkrcanja za okoli 100 prebežnikov z ladje italijanske obalne straže Gregoretti julija 2019. Salvini je ladji tri dni preprečeval zasidranje v italijanskem pristanišču.

Salvinijeva stranka Liga zavzema ostro stališče do prebežnikov, ki vstopajo v Italijo, češ da država kot prva točka vstopa v Evropo za večino, ki se s čolni odpravijo s severa Afrike, nosi preveliko breme. Stranka je tudi v vladi premierja Maria Draghija.

Nov postopek proti Salviniju zaradi ravnanja s prebežniki