Najmadin Faraj Ahmad je bil v Italiji obsojen julija 2019 zaradi vodenja džihadistične skupine. Foto: EPA
Najmadin Faraj Ahmad je bil v Italiji obsojen julija 2019 zaradi vodenja džihadistične skupine. Foto: EPA

Italija je še vedno žarišče okužb z novim koronavirusom, saj ima več kot 80.000 okuženih, več kot 8.200 jih je umrlo.

Mulo Krekarja, s pravim imenom Najmadin Faraj Ahmad, tako Združeni narodi kot ZDA označujejo za terorista, saj je ustanovitelj skrajno islamistične skupine Ansar al Isalm, od katere pa se je distanciral.

Norveška ga poskuša izročiti oziroma umakniti iz države že od leta 2007, a ga glede na norveško zakonodajo ne sme izročiti Iraku, pa čeprav so kurdske oblasti izrazile zahtevo po tem, saj je izročitev posameznika, ki mu grozi smrtna kazen, glede na norveško zakonodajo nezakonita.

Italija ga je obsodila na 12 let zapora

Lani pa so Muli Krekarju sodili in tudi dosodili 12 let zaporne kazni zaradi vodenja mreže Ravti Šaks, danes nedejavnega kurdskega gibanja, ki naj bi imelo povezave s samooklicano Islamsko državo in naj bi bilo odgovorno za organizacijo terorističnih napadov po Evropi. Krekar je obtožbe označil za "lažne", poroča BBC.

"Sramotni dan" za Norveško

V četrtek pa je Norveška obsojenega le izročila Italiji, čeprav je temu nasprotoval njegov odvetnik Brynjar Meiling, ki trdi, da sodi Krekar spada v rizično skupino, saj da ima diabetes in visok pritisk ter bi se v Italiji lahko okužil z boleznijo covid-19. Njegovo izročitev je opisal kot "sramotni dan" za Norveško. Norveška pravosodna ministrica Monica Maeland je ob tem novinarjem sporočila, da so dali zaporniku zagotovilo, "da bo prejel pomoč, ki jo potrebuje, če in ko bi jo potreboval".