Pogled na St. Tropez in Azurno obalo. Foto: Pixabay
Pogled na St. Tropez in Azurno obalo. Foto: Pixabay

Tudi rekreirajo se lahko brez posebnih dovolilnic, ki jih potrebujejo običajni smrtniki v Franciji, saj imajo na voljo prostrane varovane posesti s pogledom na Sredozemsko morje. Kot kaže, pa precej lažje dostopajo tudi do testov.

Lokalne oblasti namreč preiskujejo navedbe, da so imeli premožni prebivalci stanovanjskega kompleksa z razgledom na Canoubierski zaliv na francoski rivieri dostop do zasebnih testov za koronavirus v času, ko celo osebju v tamkajšnji bolnišnici zmanjkuje testov.

Dva svetova na francoski rivieri. Foto: Reuters
Dva svetova na francoski rivieri. Foto: Reuters

Po poročanju lokalnega časnika Var-Matin so okoli 60 stanovalcem luksuznega kompleksa Les Parcs, kjer je tudi zasebna ambulanta, in njihovim prijateljem ponudili teste za covid-19. Testiranja so bila izvedena "popolnoma v zasebni domeni", organiziral pa naj bi jih predsednik zveze Les Parcs Jean-Louis Oger, bogat francoski farmacevt, ki ima na jugu Francije v lasti več klinik in laboratorijev.

Manj srečni sosedje stanovalcev kompleksa so se na vse skupaj odzvali z ogorčenjem, poroča Guardian.

"Testiranje, rezervirano za stanovalce Les Parcs in njihove prijatelje tik pred nosom Sainttropezčanov ... odličen primer solidarnosti," je pikro pripomnil eden od krajanov za Var-Matin.

Osebje v bolnišnici v Saint-Tropezu pa je za časnik dejalo, da je to škandal. "Ni prav, da mi nimamo enega samega testa, priti do njega pa je prava nočna mora," je povedala ena od medicinskih sester.

Župan teste zagovarja

Župan Saint-Tropeza Jean-Pierre Tuveri je skušal spor ublažiti, pri čemer je stopil v bran testiranju, češ da so bili stanovalci prostovoljci pri kliničnem preizkusu krvnih testov, družbena omrežja in medije pa obtožil, da izkrivljajo dejstva. "Krvne teste so izvedli na posameznikih v zasebni domeni, nismo jih plačali, analizirali pa jih bodo v prav tako zasebnih laboratorijih," je pojasnil župan v razglasu na spletni strani mestne hiše.

Sorodna novica V Franciji zavrnili dopustnike z zasebnim letalom

Ob tem je vztrajal, da so postopek izvedli pod pokroviteljstvom Pasteurjevega inštituta, kamor bodo poslali rezultate. Omenjenih testov osebje v lokalni bolnišnici sploh ne bi moglo uporabiti, ker niso bili uradno potrjeni, je še dodal.

Razkuževanje v Cannesu. Foto: Reuters
Razkuževanje v Cannesu. Foto: Reuters

A Pasteurjev inštitut v Parizu, državni center za razvoj in potrjevanje testov, je sporočil, da ne vedo prav nič o testih, ki so jih izvajali v Les Parcsu. "Gre za poskus, ki ga je izvedel zasebni laboratorij. Ta laboratorij to počne na svoje. Mi nismo pristaši nepotrjenih raziskav, izvajamo pa samo teste in raziskave pod okriljem uradnih kliničnih preiskav," so povedali za francoske medije.

Ob tem so izjavo župana Tuverija označili za "precej sumljivo". "Navaja nas in nas povezuje s tem, mi pa za to sploh ne vemo," so pribili.

Tudi regionalni organ za zdravstvo, ARS Paca, pravi, da še ni slišal za teste, ki so jih izvajali v Les Parcsu ‒ niti jih ni odobril. Ob tem so že napovedali preiskavo, da bi prišli do dna celotni aferi.

V kompleksu Les Parcs, ki sega v 50. leta prejšnjega stoletja, se cene osnovnih vil s 400 kvadratnimi metri in 5.000 kvadratnimi metri vrta, a brez razgleda na morje, začenjajo pri petih milijonih evrov. Nekatere izmed vil imajo na terasah teniška igrišča in bazene, najem take vile pa se začenja pri 200.000 evrih na teden. Skupno imajo tudi šest pristajališč za helikopterje.

V Franciji so do zdaj potrdili več kot 119.000 primerov okužb s koronavirusom, umrlo je 21.340 ljudi.