Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nacionalistični madžarski premier pred volitvami v Evropski parlament upa, da bo njegova vladajoča stranka Fidesz pridobila s krepitvijo podpore skrajni desnici v Evropski uniji, preden v drugi polovici letošnjega leta Madžarska prevzame predsedovanje Svetu Evropske unije.

Kot je na shodu pred Narodnim domom v Budimpešti ob obletnici madžarske revolucije proti habsburški monarhiji leta 1848 dejal Orban, so evropske volitve priložnost, da se "zavzamemo za Madžarsko".

"Če želimo braniti svobodo in suverenost Madžarske, nimamo druge izbire, kot da zasedemo Bruselj," je dejal Orban približno tisoč svojim podpornikom. "Odkorakali bomo v Bruselj in sami prinesli spremembe v Evropsko unijo," je zatrdil.

Orban je že dolgo v sporu z drugimi članicami EU-ja glede vrste vprašanj, vključno z zavračanjem pošiljanja orožja Kijevu in ohranjanjem gospodarskih vezi z Moskvo kljub ruski vojaški agresiji na Ukrajino.

Orban: Bruselj je zapustil Evropejce

Po njegovih besedah se bodo Madžari na junijskih evropskih volitvah odločali med bruseljskim povodcem in svobodo. "Bruselj ni prvi imperij, ki je želel zavzeti Madžarsko, vendar so v zadnjih 500 letih vsi takšni imperiji spoznali, da z zatiranjem, podkupovanjem ali nasiljem (...) ne bodo prišli nikamor," je sporočil Orban in pri tem omenil Osmansko in Habsburško cesarstvo ter Sovjetsko zvezo.

"Mi smo David, ki se mu mora Goljat raje izogniti," je poetično pojasnil vodja madžarske vlade, a ob tem na primeru kompromisa z Avstrijo iz leta 1867 poudaril, da je Budimpešta pripravljena izkazati spoštovanje vsakomur, ki ga izkaže njej. A EU tega ne razume, tako Orban, zato morajo Madžari sami poskrbeti za spremembe v njej.

Politične nasprotnike v domovini je označil za izdajalce države in dejal, da Madžarske nihče ne bo silil v vojno ali sprejemanje migrantov. "Ne moremo sprejeti, da je Bruselj zapustil Evropejce, še več, obrnil se je proti njim," je ocenil in dodal, da Madžarska ne more tolerirati, da EU uničuje kmete, siromaši srednji razred, vodi podjetja v stečaj in poskuša madžarske otroke izročiti "v roke pobesnelih aktivistov za pravice spolov".