Putin je pogovor z madžarskim premierjem označil za odkrit in koristen. Foto: Reuters
Putin je pogovor z madžarskim premierjem označil za odkrit in koristen. Foto: Reuters

"Potrebnih je veliko korakov za končanje vojne, vendar smo naredili prvi korak za obnovitev dialoga," je dejal Orban, a ob tem priznal, da so stališča Kijeva in Moskve daleč drug od drugega. Putin se je zahvalil madžarskemu premierju, ker se trudi obnoviti dialog med Rusijo in Evropo, je pa ponovil svoje stališče, da so ruski predlogi ključni za končanje konflikta, ki ga po njegovih besedah Kijev še vedno ni pripravljen ustaviti.

Če si Kijev želi mir, se morajo ukrajinske sile umakniti iz Luganska, Donecka, Zaporožja in Hersona, je ponovil ruski predsednik in poudaril, da govori o popolnem umiku vseh enot iz omenjenih ukrajinskih oblasti, ki si jih je Rusija po mednarodno nepriznanih referendumih priključila konec septembra 2022.

"Mirovna misija se nadaljuje. Drugi postanek: Moskva," je pred odhodom v rusko prestolnico zapisal Orban, ki mu je Putin na pogovorih dejal, da se je pripravljen pogovarjati o "niansah" mirovnih predlogov za končanje dve leti in pol trajajoče vojne v Ukrajini.

Madžarski premier, čigar država je s 1. julijem prevzela polletno predsedovanje Svetu EU-ja, je v rusko prestolnico pripotoval, potem ko je v torek nenapovedano obiskal Kijev in se pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, ki ga je pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Še pred prihodom v Moskvo je Orban poudaril, da se mir v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslanjača v Bruslju. "Čeprav rotirajoče predsedstvo Svetu EU-ja nima mandata za pogajanja v imenu EU-ja, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije," je še zapisal na omrežju X.

Orban sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU-ja. Hkrati je madžarski premier načelno nasprotoval tudi sankcijam Unije proti Rusiji, ki pa jih ni blokiral.

Orban velja za največjega zaveznika ruskega predsednika med voditelji EU-ja. Foto: Reuters
Orban velja za največjega zaveznika ruskega predsednika med voditelji EU-ja. Foto: Reuters

Bruselj: Orbanov obisk ne poteka v imenu EU-ja

V Evropski uniji so do Orbanovega obiska kritični. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na omrežju X zapisala, da "popuščanje ne bo ustavilo Putina". "Le enotnost in odločnost bosta utrli pot do celovitega, pravičnega in trajnega miru v Ukrajini," je dodala.

Da Orban na obisku v Moskvi ne bo zastopal Evropske unije, pa je izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. "Madžarska bo do 31. decembra 2024 predsedovala Svetu EU-ja. To pa ne vključuje zunanjega zastopanja Unije, za kar je na ravni voditeljev držav ali vlad pristojen predsednik Evropskega sveta, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik Unije," je pojasnil Borrell.

Ob tem je zatrdil, da obisk madžarskega premierja poteka izključno v okviru dvostranskih odnosov med Madžarsko in Rusijo, so sporočili iz evropske službe za zunanje delovanje (EEAS).

Orban ni prejel nobenega pooblastila na ravni EU-ja za obisk Moskve, je nadaljeval in poudaril, da je stališče Bruslja do vojne v Ukrajini znano. "To stališče izključuje uradne stike med EU-jem in predsednikom Putinom. Madžarski premier tako ne zastopa EU-ja v nobeni obliki," je še dodal.

Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki je poudaril, da predsedstvo EU-ja nima pristojnosti, da bi se v imenu Unije pogovarjalo z Rusijo. Spomnil je, da je stališče Evropskega sveta v odnosu do vojne v Ukrajini jasno. "Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine," je dodal.

"Iskanje miru ni rokovanje s krvavim diktatorjem"

Litovski predsednik Gitanas Nauseda je Orbana obtožil spodkopavanja predsedovanja EU-ju. "Če resnično iščete mir, se ne rokujete s krvavim diktatorjem, ampak si na vso moč prizadevate za podporo Ukrajini," je zapisal na omrežju X.

Finski premier Petteri Orpi je dejal, da obisk spodkopava interese EU-ja. Švedski premier Ulf Kristersson pa je na omrežju X zapisal, da Orban ravna neodgovorno. "To je napačno sporočilo svetu in posmeh ukrajinskemu ljudstvu, ki se bori za svojo svobodo," je dodal.

Tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani je bil kritičen do Orbanovega obiska. "Mislim, da ni pravi čas za obisk Rusije, vendar lahko vsakdo počne, kar želi. EU je naklonjen miru, ne pa kapitulaciji pred Putinom," je dejal.

Hkrati je bil kritičen tudi do Putinovega predloga za končanje vojne v Ukrajini, ki vključuje umik ukrajinskih sil iz Donecka, Luganska, Hersona in Zaporožja, ki si jih je Moskva nezakonito priključila. Predlog je namreč označil za prevaro.

Neimenovani evropski diplomat je za Reuters komentiral, da se je madžarsko predsedovanje EU-ju dejansko končalo, še preden se je zares začelo. "Skepticizem držav članic EU-ja je bil na žalost upravičen, gre le za zasledovanje interesov Budimpešte," je dejal diplomat.

Sporni obisk Orbana pri Putinu