Vlada premierja Orbana si prizadeva zvišati rodnost na Madžarskem. Foto: Reuters
Vlada premierja Orbana si prizadeva zvišati rodnost na Madžarskem. Foto: Reuters

"V Evropi je rojenih vse manj in manj otrok. Za Zahod je odgovor na ta izziv priseljevanje. Za vsakega manjkajočega otroka bi moral priti nov človek, da se številke izidejo," je dejal Orban, eden najglasnejših kritikov priseljevanja ljudi z Bližnjega vzhoda in iz Azije v Evropo.

"Toda mi ne potrebujemo številk. Potrebujemo madžarske otroke," je poudaril madžarski premier in naznanil program s sedmimi točkami koristi za družine in mladoporočence.

Ukrepi vključujejo razširitev programa subvencioniranih posojil za družine z najmanj dvema otrokoma za nakup rabljenih domov, subvencije za nakup avtomobila in odpis dohodnine za ženske, ki vzgajajo vsaj štiri otroke.

Ženske pod 40 leti starosti bodo ob prvi poroki upravičene do posojila 10 milijonov forintov (31.000 evrov). Ob rojstvu drugega otroka jim bodo odpisali tretjino zneska dolga, ob rojstvu tretjega otroka pa celoten dolg.

"To je pravi odgovor za Madžare, ne pa priseljevanje," je dejal Orban v letnem nagovoru.

Orban uvaja ukrepe za več madžarskih otrok

Pred evropskimi volitvami znova ostro proti migracijam

Sorodna novica Madžari razočarani, ker gospodarske rasti ne občutijo v žepih

Pred majskimi volitvami v Evropski parlament se je Orban postavil v bran krščanskim vrednotam in proti "silam, ki si želijo odprtih družb in svet brez narodov".

Izpostavil je, da "migracije vodijo v povečanje kriminalitete, posebej nad ženskami, in odpirajo vrata virusu terorizma".

Ostro je nastopil proti domači levo usmerjeni opoziciji, ki jo je označil za "kup proimigracijskih politikov, ki živijo na respiratorju Georgea Sorosa in birokratov EU-ja".