Madžarska je prva država Evropske unije, ki je odobrila cepivo kitajskega podjetaj Sinopharm. Foto: Reuters
Madžarska je prva država Evropske unije, ki je odobrila cepivo kitajskega podjetaj Sinopharm. Foto: Reuters

Orban je zaprosil za 90-dnevno podaljšanje posebnih pooblastil, ki vladi omogočajo odločanje z odloki, pri čemer pa ima parlament možnost, da ji ta pooblastila odvzame. Madžarski premier tokrat ni zaprosil za časovno neomejena pooblastila, kot je to storil marca lani, kar je sprožilo kritike v mednarodni skupnosti.

"Ne želimo obrniti samo znaka 'zaprto' na naših vratih. Želimo ponovno odpreti gospodarstvo in celotno javno življenje," je povedal v parlamentu. Orban je obenem dejal, da bodo le cepiva vladi omogočila, da bo sprostila ukrepe, ki jih je jeseni sprejela za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Orban: Vsako cepivo, ki je varno, je dovolj dobro za nas

Premier je poudaril, da je Madžarska cepiva proti covidu-19 potrebovala prej, kot so bila odobrena v Evropski uniji. Zato je poleg teh, ki jih je odobril EU, naročila tako rusko cepivo Sputnik V kot cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, obe je tudi že odobrila.

Z ruskim cepivom je kot prva članica Unija začela cepiti že pretekli teden. V ponedeljek se je vladno tovorno letalo odpravilo na Kitajsko, kjer bo prevzelo kitajsko cepivo za okoli 250.000 ljudi. "Vsako cepivo, ki je varno in je bilo z njim cepljenih že milijone ljudi, je dovolj dobro za nas. Skrbno bomo postopno odpravili omejitve," je dodal Orban. Na Madžarskem so do zdaj potrdili več kot 387.000 okužb s koronavirusom, covid-19 pa je terjal 13.706 življenj.