Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je Pahor še dejal, da bi moral tako oceniti in ravnati tudi EU, saj bi bilo v vzajemnem interesu, če bi bila širitvena politika EU-ja do držav Zahodnega Balkana, zlasti do BiH-a, prožnejša. Ob tem je slovenski predsednik znova opozoril, da je vprašanje širitve EU-ja na Zahodni Balkan vse bolj geopolitično vprašanje.

Borut Pahor je na dvodnevnem delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. Fotografija je sicer z njegovega lanskega obiska v Sarajevu. Foto: EPA
Borut Pahor je na dvodnevnem delovnem obisku v Bosni in Hercegovini. Fotografija je sicer z njegovega lanskega obiska v Sarajevu. Foto: EPA

Brez konsolidacije ne bo nadaljnje širitve EU-ja
Slovenski predsednik je tudi ocenil, da bo verjetno proces širitve EU-ja na Zahodni Balkan počasnejši, kot bi si želeli in kot bi bilo vzajemno koristno. Evropska unija se je znašla v zastoju in ni pričakovati, da se bo širila prej, preden bo konsolidirala in natančneje določila smeri svojega nadaljnjega notranjega razvoja, je še dejal.

Pahor v Sarajevu govoril o spravi

Obdobje konsolidacije EU-ja bo po Pahorjevih besedah verjetno trajalo dlje, kot se je pred časom pričakovalo. Ob tem je še poudaril, da to od držav, ki si prizadevajo za članstvo v Evropski uniji, terja novo in aktivnejšo strategijo ter da bodo morale celoten proces modernizacije družbe in države zastaviti bolj neodvisno od dinamike širitve EU-ja. Poudaril je še, da je tudi zato tako pomembno, da državne oblasti v vseh državah Zahodnega Balkana, tudi v BiH-u, same pospešijo proces reform in modernizacije družbe in države. Ob tem je poudaril, da reforme in modernizacija niso potrebne zaradi EU-ja, temveč zaradi varne in uspešne prihodnosti države same.

Predsednik republike se je v okviru delovnega obiska v BiH-u v torek v Sarajevu srečal s tričlanskim predsedstvom BiH-a pod vodstvom predsedujočega Milorada Dodika. Sogovorniki so spregovorili o odnosih med državama, ki so odlični na vseh ravneh. Govorili so tudi o pripravah na vrh pobude Brdo-Brioni, ki bo na začetku maja v Albaniji.

Preložitev širitve na Zahodni Balkan bi znova vzbudila nacionalizem
V govoru na Sarajevskem poslovnem forumu je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina Pahor še dejal, da bo na vrhu pobude Brdo-Brioni v Tirani predlagal skupno deklaracijo, v kateri bi Evropsko komisijo pozvali k temu, da bi proces širitve na Zahodni Balkan imela za geopolitično vprašanje, s čimer bi Jugovzhodni Evropi zagotovili neke vrste varnosti. Preložitev širitve na Zahodni Balkan bi po njegovih besedah v tej regiji znova vzbudila stare nacionalistične politične sile, ki bodo poskušale menjati meje po etničnih načelih, kar bi ogrozilo stabilnost tega dela Evrope.

Dodik: Za vključitev BiH-a v EU vlada absolutno soglasje
Dodik je Pahorjevo pobudo nemudoma pozdravil in v govoru na Sarajevskem poslovnem forumu dejal, da je vključitev BiH-a v EU eden od redkih ciljev, za katerega v BiH-u vlada absolutno soglasje. "Pahor dobro razume to regijo. Ima politično voljo za pomoč in politično pronicljivost, da razume, za kaj gre. Prav ima. Če bo EU nadaljeval s svojim dlakocepstvom pri tehničnih vprašanjih kot pogojih za vstop, ne bo pa sprejel politične odločitve, da nas integrira, potem tvegamo destabilizacijo regije," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug opozoril predsedujoči predsedstvu BiH-a.

Pahor se je v torek zvečer na povabilo regionalne mladinske mreže South Eastern European Youth Network in Inkubatorja družbenih inovacij MUNJA udeležil tudi pogovora s predstavniki mladih in organizacij, ki delajo z mladimi. Govorili so o spravi kot temelju prihodnosti BiH-a in v živahni ter odkriti razpravi ocenili, da so dobre prakse in pozitivni zgledi najboljši navdih za skupno prihodnost.