83-letni papež je v polnočni maši poudaril brezpogojno ljubezen Boga. Foto: Reuters
83-letni papež je v polnočni maši poudaril brezpogojno ljubezen Boga. Foto: Reuters

Papež je polnočnico začel s procesijo kardinalov že ob pol desetih zvečer. Pred začetkom maše je v jaslih odkril Jezusovo figuro, 12 otrok iz Italije, Japonske, Venezuele, Kenije, Ugande, Iraka in Filipinov pa je tam položilo cvetje.

Ne čakajmo na druge

"Ne čakajmo, da bodo sosedi dobri, preden jim delamo dobro, na Cerkev, da bo popolna, preden jo bomo ljubili, na druge, da nas spoštujejo, preden jim bomo služili. Najboljši način za spreminjanje sveta je, da vodimo življenje kot darilo za druge in se zahvaljujemo Bogu, ki ljubi vsakogar, tudi najslabše med nami," je dejal papež, ki je bil izvoljen na položaj leta 2013.

Božič nas spominja na to, da nas ima Gospod še vedno vse rad, tudi najslabše med nami. Meni, tebi, vsakemu med nami pravi: 'Rad te imam in vedno te bom imel rad, saj si v mojih očeh zelo dragocen.' Bog te nima rad zato, ker misliš, da misliš in delaš prav. Rad te ima, čisto preprosto. Njegova ljubezen je brezpogojna, ni odvisna od tebe.

Papež Frančišek

"Kako pogosto mislimo, da je Bog dober, če smo dobri in nas kaznuje, če smo slabi. Ampak ni tak. Kljub vsem našim grehom nas ima še naprej rad. Morda imate lahko napačne ideje, lahko ste naredili pravo zmešnjavo, a Gospod vas bo imel še naprej rad. Božič nas spominja prav na to, da nas ima Gospod še vedno vse rad, tudi najslabše med nami. Meni, tebi, vsakemu med nami pravi: 'Rad te imam in vedno te bom imel rad, saj si v mojih očeh zelo dragocen.' Bog te nima rad zato, ker misliš, da misliš in delaš prav. Rad te ima, čisto preprosto. Njegova ljubezen je brezpogojna, ni odvisna od tebe," je dejal Frančišek in podal osrednjo temo vsega njegovega vodenja Katoliške cerkve, ki se naj manj osredotoča na uveljavljanje svojih pravil, ampak bolj na pomoč tistim, ki so se od njih oddaljili. Med drugim je na primer olajšal pravila za obhajilo ponovno poročenim ločencem, ki je bilo prej prepovedano.

Papež se je v pridigi spomnil tudi zlorab cerkvenih dostojanstvenikov in finančnih škandalov, ki pretresajo Cerkev. Dejal je: "Kar je narobe v naših življenjih, kar v Cerkvi ne deluje, kar je na svetu narobe, nič več ne bo služilo kot izgovor," je posvaril.

Predtem opozoril na pohlepu in usmiljenje do beguncev

Lani je papež Frančišek med polnočnico pridigal proti nenasitnemu pohlepu in potrošništvu, leto prej pa o ljubezni in usmiljenju do beguncev in prebežnikov.

Papež Frančišek je med pridigo dejal tudi, da Bog ljubi vsakogar, tudi najslabše. Foto: EPA
Papež Frančišek je med pridigo dejal tudi, da Bog ljubi vsakogar, tudi najslabše. Foto: EPA

Pizzaballa v Betlehemu: Božič je zato, da slavimo upanje

Polnočnica je potekala povsod po svetu, kjer so kristjani, tudi v rojstnem kraju Jezusa Kristusa v Betlehemu, kamor so tudi letos prišli romarji z vsega sveta. Za kristjane je Jezus Kristus Božji sin, ki je prišel na svet, da vzame nase grehe človeštva in ga odreši. Polnočnico je daroval apostolski administrator jeruzalemskega latinskega patriarhata Pierbattista Pizzaballa.

Njegov govor je nosil sporočilo miru in odpuščanja. Slovesnosti v baziliki Jezusovega rojstva so se udeležili tudi palestinski predsednik Mahmud Abas in predstavniki krščanskih veroizpovedi iz Izraela in s palestinskih ozemelj.

Pizzaballa, vodja jeruzalemskega latinskega patriarhata in najvišji predstavnik Rimskokatoliške cerkve na Bližnjem vzhodu, je pred polnočno mašo v torek popoldne vodil procesijo iz Jeruzalema v Betlehem. V mestu, ki velja za rojstni kraj Jezusa Kristusa, je bil sprevod, v katerem je sodelovalo okoli 40 vozil, deležen slovesnega sprejema.

V Betlehemu se je tudi letos zbralo na tisoče vernikov in turistov z vsega sveta, da bi v rojstnem kraju Jezusa Kristusa pričakali božič.

Pizzaballa je v pridigi primerjal čas, ko je bil rojen Jezus Kristus, in sedanje življenje ljudi, ki se očitno ne zmorejo spoprijeti z ogromnimi socialnimi in gospodarskimi težavami na območju. "Ne pozabimo, da takrat, v Jezusovih časih ni bilo nič bolje kot danes. Bila je zasedba Rimljanov, bil je Herod in bili so različni centri moči. Konec koncev se človek od takrat ni veliko spremenil," je dejal. Kljub naštetim problemom pa nadškof vidi predanost in upanje za prihodnost. "Božič je zato, da slavimo upanje," je opozoril. "Za božič ves svet zre v nas, v Betlehem," je še dejal Pizzaballa in izrekel pozdrav tudi vsem bratom in sestram v Gazi.