Papež se udeležuje vigilij v baziliki svetega Petra v Rimu, a jih ne vodi. Foto: EPA
Papež se udeležuje vigilij v baziliki svetega Petra v Rimu, a jih ne vodi. Foto: EPA

Vigilijo je tako vodil italijanski kardinal Giovanni Battista Re, medtem ko je papež sedel spredaj in imel pridigo, v kateri je neposredno nagovoril tudi župana Melitopolja Ivana Fedorova, ki so ga ruske sile pridržale prejšnji mesec in ga potem izpustile v izmenjavi vojnih ujetnikov, njegovo družino in tri ukrajinske poslance, ki so bili prisotni na vigiliji.

Papež je govoril o "temi vojne, o krutosti". "Vsi molimo za vas in z vami. Molimo, ker je toliko trpljenja. Lahko vam damo samo svojo prisotnost, naše molitve in vam rečemo "Bodite pogumni, z vami smo". Pridigo je končal z besedami "Kristus je vstal" v ukrajinskem jeziku.

Vodenje vigilije, ki se je je udeležilo 5500 ljudi, zahteva dolgotrajno stanje med govorjenjem in petjem ter klečanje pred oltarjem. 85-letni papež trpi za išiasom, ki povzroča bolečine v eni nogi in posledično izrazito šepanje, pred kratkim ga je močno bolelo tudi desno koleno.

Sorodna novica Na veliko soboto blagoslov jedi, zvečer slovesne vigilije

V programu, ki ga je v petek izdal Vatikan, je bil sicer papež naveden kot tisti, ki bo vodil vigilijo. Uradnega razloga za spremembo v Vatikanu niso sporočili.

V petek popoldne je bilo papeževo zdravstveno stanje dobro, tako da je med bogoslužjem velikega petka prehodil celotno pot do oltarja v baziliki, vendar se ni klanjal na tla, kot je to sicer običajno med tem bogoslužjem.

V začetku aprila je papež med obiskom Malte omejil svoje premike, decembra pa je moral prositi kardinala, da ga je nadomestil pri maši.

Na velikonočno nedeljo bo imel papež z balkona na pročelju bazilike svetega Petra tradicionalni blagoslov mestu in svetu (Urbi et orbi).