Papež Frančišek. Foto: EPA
Papež Frančišek. Foto: EPA

Da se Ouellet, ki zaseda pomemben položaj v rimski kuriji, sooča z omenjeno obtožbo, je razvidno iz skupinske civilne tožbe proti več kot 80 predstavnikom škofije Quebec, ki so jo javno objavili v torek.

Ženska, ki toži Ouelleta, je v tožbi omenjena le s črko F. V njej navaja, da jo je Ouellet, ki je bil tedaj nadškof v Quebecu, večkrat spolno napadel. Med drugim naj bi jo leta 2010 poljubljal in otipaval. Tedaj je bila stara 20 let.

Vatikan je za primer izvedel lani. Papež je za preučitev primera zadolžil preiskovalca Jacquesa Servaisa, ki mu je svetoval, naj glede tega ne začenja preiskave. "Po dodatnih posvetovanjih je papež Frančišek dejal, da ni dovolj dokazov za preiskavo proti kardinalu Ouelletu zaradi spolnega napada," je sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni.

Ouellet, ki je od leta 2010 prefekt kongregacije za škofe, je danes očitke o spolnem napadu zavrnil. "Izvedel sem za lažne obtožbe pritožnice in ostro zanikam, da bi proti njej ravnal neprimerno," je zatrdil v izjavi, objavljeni na spletni strani Vatikana. Interpretacijo in širjenje teh obtožb je označil za obrekovanje, v primeru odprtja preiskave pa napovedal sodelovanje.

Obtožbe na račun Ouelleta so le del civilne tožbe, v kateri več kot 100 ljudi duhovnikom in drugim predstavnikom katoliške cerkve očita spolne napade v obdobju od leta 1940 do danes. Večina od 88 predstavnikov Cerkve, na katere letijo obtožbe, je že pokojna.

Tožbo v zvezi s spolnimi napadi so v Kanadi objavili nekaj tednov po tem, ko je državo obiskal papež Frančišek in se opravičil za več desetletij zlorab staroselskega prebivalstva v katoliških šolah. Ouellet je papeža spremljal na obisku.