Papež je obsodil
Papež je obsodil "agresivne nacionalizme" v Evropi. Foto: Reuters

Ob koncu srečanja katoliških škofov in mladih iz Sredozemlja je Frančišek poudaril, da so migracije "resničnost našega časa, proces, ki vključuje tri celine okoli Sredozemlja in ki ga je treba upravljati tudi z evropskim odzivom".

Pozval je k vseevropskemu odzivu na migracije, s čimer bi preprečili, da Sredozemlje, kjer se je utopilo na tisoče prebežnikov, postane "pokopališče dostojanstva".

"Najbolj odmeva krik bolečine, ki spreminja Sredozemlje, 'mare nostrum', iz zibelke civilizacije v 'mare mortuum', pokopališče dostojanstva," je papež uporabil latinske izraze, ki pomenijo "naše morje" in "morje smrti".

Frančišek se je zavzel za veliko število zakonitih in rednih prihodov prebežnikov, predvsem tistih, ki bežijo pred vojno, lakoto in revščino, ne pa na podlagi "ohranjanja lastne blaginje". Ob tem je pozval ljudi, naj slišijo krike bolečine, ki prihajajo iz severne Afrike in z Bližnjega vzhoda.

Kritike splava in evtanazije

Ob prisotnosti francoskega predsednika Emmanuela Macrona je kritiziral tudi načrte oblasti glede evtanazije in vpisa pravice do splava v ustavo.

"Starim ljudem grozi, da bodo potisnjeni na stran pod lažnimi pretvezami domnevno dostojanstvene in sladke smrti, ki je bolj slana kot morska voda," je dejal in opozoril tudi na "nerojene otroke, zavrnjene v imenu lažne pravice do napredka, ki je namesto tega umik v sebične potrebe posameznika".

Papež Frančišek je svoj obisk v Marseillu začel v petek. Že ob prihodu je poudaril, da je dolžnost človeštva reševati ljudi v težavah, in posvaril pred ravnodušnostjo do prebežnikov.

Papež sicer Marseille obiskuje v času, ko se je v Italiji povečalo število prihodov prebežnikov, v Evropi pa je znova oživela razprava o delitvi bremen migrantske krize.

Papež: Sredozemsko morje je grob človeškega dostojanstva