Foto: Reuters
Foto: Reuters

Obred v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo je potekal brez navzočnosti vernikov, ki jim je bil na voljo prenos tako prek spleta kot prek televizijskih kanalov. Odpovedali so tudi tradicionalno umivanje nog – tako v Vatikanu kot tudi drugje po katoliškem svetu.

Lani je papež daroval mašo v spomin na Kristusovo zadnjo večerjo v zaporu, kjer je umil noge 12 zapornikom – kot je bilo 12 apostolov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papež se je v svoji pridigi spomnil duhovnikov, ki so umrli zaradi okužbe z novim koronavirusom. Samo v Italiji jih je zaradi covida-19 umrlo sto. Posebej je omenil tudi bolne v bolnišnicah in zdravnike ter drugo zdravstveno osebje, ki jih je označil za "svetnike iz soseske".

Molil je za ozdravitev vseh bolnih in za končanje epidemije, nasilja ter egoizma.

Krizmena maša prestavljena

V Vatikanu danes dopoldne ni potekala niti krizmena maša, na kateri običajno posvetijo oljčno olje v sveto krizmo, ki jo nato čez leto uporabljajo za krste in birmo. Nanjo so po navadi povabljeni vsi duhovniki iz rimske škofije. Prestavljena je na poznejši čas.

Zaradi novega koronavirusa bo papež tudi petkov križev pot na Trgu svetega Petra obhajal brez vernikov, ki jih po navadi ta obred v rimski Kolosej privabi več tisoč.

Papež daroval mašo ob velikem četrtku