Papež je v Vatikanu nagovoril več tisoč vernikov. Foto: Reuters
Papež je v Vatikanu nagovoril več tisoč vernikov. Foto: Reuters

Za napade v Šrilanki, v katerih je bilo v osmih eksplozijah ubitih več kot 150 ljudi, je dejal, da so prinesli "bolečino in žalost v nekatere cerkvene in druge kraje v Šrilanki".

"Želim izraziti svojo bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane v molitvi, in vsem žrtvam tako krutega nasilja," je dejal papež. Dodal je, da moli za vse ranjene in tiste, ki trpijo zaradi teh napadov.

Papežev urbi et orbi

Spomnil na Sirijo, Jemen, Libijo, Palestino, Venezuelo

Kot običajno je papež v blagoslovu urbi et orbi opozoril na konflikte po svetu. Pozval je k odločnim političnim rešitvam, ki bi rešile humanitarno krizo in pospešile varno vrnitev razseljenih v Sirijo. Opozoril je še na trajajočo humanitarno krizo v Jemnu, Izraelce in Palestince pa je pozval, naj stremijo k prihodnosti miru in stabilnosti.

Spomnil je tudi na konflikt v Libiji, kjer umirajo civilisti, številne družine pa so bile prisiljene zapustiti svoje domove. "Orožje naj neha prelivati kri v Libiji," je opozoril. Vpletene strani je pozval k dialogu.

Papež je v nagovoru zaželel še mir afriški celini, kjer so v več državah še vedno žrtev nasilja. Glede nedavnega razvoja dogodkov po protestih v Sudanu, kjer je vojska strmoglavila dolgoletnega predsednika Omarja Al Baširja, je državi zaželel, da ji bo uspelo v tem trenutku negotovosti najti svobodo in blaginjo, po katerem hrepenijo državljani.

Papež je vernike nagovoril v baziliki sv. Petra. Foto: Reuters
Papež je vernike nagovoril v baziliki sv. Petra. Foto: Reuters

Pozornost je papež med drugim namenil še krizi v Venezueli. Oblasti je zaželel moč, da ji bo uspelo sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili, da zgladijo spor in prebivalcem ponudijo pomoč, ki jo potrebujejo.

Opozoril je, da je v svetu trenutno prisotnega ogromno trpljenja, in ob tem zaželel, naj bog naredi "iz nas graditelje mostov in ne zidov". Pozval je tudi h končanju orožarske vojne, ki jo bijejo nekateri svetovni voditelji, ter odprtosti, da se ponudi pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

Na Trgu svetega Petra se je na tradicionalnem blagoslovu zbralo več tisoč vernikov, že pred tem pa je papež vodil velikonočno mašo.

Papež: Verniki naj se ne vdajo nezadovoljstvu

V soboto zvečer je v velikonočni vigiliji v baziliki svetega Petra v Vatikanu vernike pozval, naj se ne vdajo nezadovoljstvu in brezupu. "Ko začnemo razmišljati, da je vse slabo in da stvari ne morejo biti še slabše, izgubimo srce in začnemo verjeti, da je smrt močnejša od življenja," je Frančišek sporočil vernikom.

"Postanemo cinični, negativni in potrti [...] Toda v tistem trenutku znova slišimo večno vprašanje velike noči - zakaj iščete žive med mrtvimi? Gospoda ne boste našli sredi ravnodušja," je nadaljeval.

Papež je ob začetku vigilije skozi baziliko ponesel prižgano svečo, nato pa so sveče prižgali še verniki.

"Prosimo za milost, da nas ne odnese tok, morje svojih težav, milost, da ne nasedemo na plitvinah grehov ali da ne treščimo v čeri malodušja in strahu," je še dejal Frančišek.

Papež v poslanici pozval k miru