Hrvaški predsednik Milanović (levo) je dozdajšnjemu premierju Plenkoviću podelil mandat za sestavo vlade. Foto: EPA
Hrvaški predsednik Milanović (levo) je dozdajšnjemu premierju Plenkoviću podelil mandat za sestavo vlade. Foto: EPA

Milanović je sporočil, da je Plenković prinesel 76 podpisov poslancev, ki so bili izvoljeni na volitvah 5. julija. Ocenil je, da bo podpora najmanjše mogoče saborske večine 76 poslancev v 151-članskem parlamentu verjetno zadostovala za izvajanje štiriletnega mandata nove vlade.

Plenković se je zahvalil za zaupani mandat in napovedal, da bo ustanovna seja desetega sklica hrvaškega parlamenta prihodnjo sredo, 22. julija.

Dozdajšnji premier pričakuje, da bo saborska večina dan pozneje potrdila tudi njegovo drugo vlado, ki bo 15. vlada po osamosvojitvi države. Že s prve seje nove vlade pa bodo v parlamentarni postopek poslali zakon o popotresni obnovi Zagreba.

V novi vladi 16 ministrstev in štirje podpredsedniki
Mandatar za sestavo nove vlade je še potrdil, da bo imela nova vlada 16 ministrstev, kar je štiri manj kot dozdajšnja. Načrtuje štiri podpredsednike vlade, med katerimi bosta dozdajšnja podpredsednika ter ministra za notranje zadeve in finance Davor Božinović in Zdravko Marić.

Podpredsednik vlade bo tudi dozdajšnji minister za veterane Tomo Medved, pa tudi predstavnik koalicijskih partnerjev nove vlade, poslancev narodnih manjšin, Boris Milošević, ki prihaja iz vrst srbske manjšine. Imena preostalih ministrov bo Plenković objavil v ponedeljek, ko jih bo predstavil na seji vrha vladajoče stranke HDZ.

Plenković je število ministrstev zmanjšal z 20 na 16. Imena ministrov bo predstavil v ponedeljek. Foto: EPA
Plenković je število ministrstev zmanjšal z 20 na 16. Imena ministrov bo predstavil v ponedeljek. Foto: EPA

Združevanje ministrstev
Pri krčenju števila ministrstev bodo združili ministrstvi za pravosodje in upravo, pa tudi za gradbeništvo in prostorsko ureditev z dozdajšnjim ministrstvom za državno premoženje. Ministrstvu za delo in pokojninski sistem nameravajo pridružiti resor socialne politike. Ministrstvo za gospodarstvo bo postalo ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj ter bo med drugim vključevalo tudi varovanje okolja.

Ministrstvo za kulturo bo v novi vladi postalo ministrstvo za kulturo in medije, dozdajšnje ministrstvo za turizem pa bo po novem ministrstvo za turizem in šport. Sektorja demografije in mladih nameravajo združiti v enem izmed štirih glavnih vladnih uradov.

Racionalizacija delovnih mest
Plenković je poudaril, da bo manjša vlada bolj preprosta za upravljanje, kot je bila dozdajšnja, in da bo imel več časa za posvečanje posameznim ministrstvom. Povedal je, da bo nekoliko manj državnih uradnikov, ker ne bodo več imeli pomočnikov ministrov, temveč direktorje, ki ne bodo imeli statusa državnih uradnikov.

Čeprav je racionalizacija delovnih mest eden od ciljev njegove vlade, pa ni treba pričakovati, da bo manj ministrstev tudi pomenilo krčenje števila vladnih uslužbencev, je še poudaril Plenković.