Plenković je kritiziral Milanovića, ki že vrsto let bojkotira hrvaški dan državnosti. Foto: EPA
Plenković je kritiziral Milanovića, ki že vrsto let bojkotira hrvaški dan državnosti. Foto: EPA

Premier Andrej Plenković in predsednik hrvaškega sabora Gordan Jandroković sta med slovesnostjo položila venec ob spomenik domovini v Zagrebu. Hrvaški je ob dnevu državnosti čestital tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken.

Predsednika Zorana Milanovića tako kot v preteklih letih na slovesnosti ni bilo. "Menim, da je to sramotno. To vprašanje bi mu morali uvrstiti na dnevni red in ga vprašati, kateri predsednik ne spoštuje dneva državnosti lastne republike," je bil kritičen Plenković.

Ocenil je, da takšnega primera še ni bilo. "Ne poznam nobenega drugega državnika, ki ne spoštuje dneva državnosti lastne države," je dodal. Enako po njegovih besedah velja tudi za opozicijo, ki je v večini prav tako ni bilo na slovesnosti.

Čestitke državljanom ob 33. rojstnem dnevu Hrvaške

Premier je ob dnevu državnosti sicer čestital vsem državljanom. "33 let ni veliko, a je ogromno v zgodovini hrvaškega naroda. Svoboda, demokracija, mednarodno priznanje, osvoboditev okupiranih območij v domovinski vojni in zmaga proti Miloševićevi velikosrbski agresiji, vse to so ključne lastnosti in temelji hrvaške države," je dejal.

Spomin na prvo zasedanje sabora

Na Hrvaškem se 30. maja spominjajo konstituiranja oz. prvega zasedanja prvega večstrankarskega sabora 30. maja 1990. Stranka HDZ je na ta dan formalno prevzela oblast, sabor pa je bil tedaj še vedno del Socialistične Republike Hrvaške.

Kritiki praznovanja dneva državnosti na 30. maj so prepričani, da je ta dan predvsem praznik prihoda stranke HDZ na oblast. Dan državnosti bi bilo po njihovem mnenju treba praznovati 25. junija, ko je sabor leta 1991 sprejel odločitev o odcepitvi od Jugoslavije.