Veselje obtoženih po ugotovitvi sodišča, da ni pristojno za obravnavo primera. Vodenje preiskave in obtožbe zoper devet Egipčanov so bile predmet številnih kritik. Foto: Reuters
Veselje obtoženih po ugotovitvi sodišča, da ni pristojno za obravnavo primera. Vodenje preiskave in obtožbe zoper devet Egipčanov so bile predmet številnih kritik. Foto: Reuters

Preobremenjena ribiška ladja Adriana, na kateri je bilo po podatkih Združenih narodov več kot 700 ljudi iz Pakistana, Sirije in Egipta, je potonila v noči s 13. na 14. junij lani. Reševalci so našli le 82 trupel, 104 ljudje pa so preživeli.

ZN pravi, da je umrlo okoli 500 ljudi. Šlo je za eno najsmrtonosnejših ladijskih nesreč v Sredozemskem morju.

Med preživelimi so devet Egipčanov, starih od 21 do 41 let, privedli pred sodišče in jih med drugim obtožili uboja iz malomarnosti, sodelovanja v kriminalni združbi in tihotapstva. V primeru obsodbe jim je grozila dosmrtna zaporna kazen. Vsi so sicer zaprosili za azil v Grčiji, na odločbo pa še čakajo.

Vendar pa je sodišče v Kalamati sprejelo argument obrambe, da ni pristojno za razsojanje v zadevi, saj da se je nesreča zgodila v mednarodnih vodah. Deveterico je oprostilo. Njihovi odvetniki so sicer vseskozi trdili, da so jih grške oblasti obtožile z namenom prikritja odgovornosti obalne straže, ki ni izvedla ustrezne reševalne akcije.

Obramba je trdila tudi, da je bila preiskava polna postopkovnih napak, ki so privedle do sodnega postopka. Osumljenci so bili namreč na podlagi devetih pričanj očividcev aretirani slabih 24 ur po tem, ko so preživeli brodolom. Tudi organizacije za zaščito človekovih pravic so dvomile o integriteti preiskave.

Ladja je bila sicer iz Libije namenjena v Italijo. Potonila je dobrih 80 kilometrov od obalnega mesta Pilos na jugozahodu Peloponeza. Septembra lani je približno 50 preživelih vložilo skupinsko tožbo proti grški obalni straži, ki naj se ne bi odzvala na klice na pomoč.

Obalna straža je zanikala svojo vlogo v borodolomu. Trdila je, da so ljudje na ladji zavrnili pomoč. Pred sojenjem pa so odvetniki obalno stražo obtožili, da je nadzirala ladjo več ur, preden je sprožila reševalno operacijo, in da je skušala ladjo odvleči v italijanske vode.