Nekateri razočarani delavci so se znova odpravili na francoske ulice. Foto: Reuters
Nekateri razočarani delavci so se znova odpravili na francoske ulice. Foto: Reuters

Po besedah generalnega sekretarja Francoske demokratične delavske konfederacije Laurenta Bergerja je bil to zadnji shod na temo pokojninske reforme. Kot je dejal, so shodi namenjeni temu, "da pokažejo moč sindikalnega gibanja pri spoprijemanju z izzivi, ki so pred nami, kot so kupna moč, plače, stanovanjska politika in pogoji za delo".

Po vsej državi je bilo napovedanih približno 250 shodov. Organizatorji so pričakovali od 400.000 do 600.000 udeležencev, od tega od 40.000 do 70.000 v Parizu. Francoska vlada je sporočila, da se je po državi zbralo približno 281.000 ljudi.

Za varnost je skrbelo 11.000 policistov, od tega 4000 v Parizu. Člani sindikata so za kratek čas blokirali sedež organizacijskega odbora za olimpijske igre v Parizu, še navaja Euronews.

Francija je kljub večtedenskim množičnim protestom aprila sprejela pokojninsko reformo, ki med drugim uvaja dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Predsednik Macron je takrat napovedal, da bo vlada pripravila akcijski načrt za izboljšanje razmer v državi, ki bo objavljen 14. julija.