Za iztirjenje vlaka naj bi bila kriva slaba infrastruktura. Foto: EPA
Za iztirjenje vlaka naj bi bila kriva slaba infrastruktura. Foto: EPA

Po nesreči, ki se je v nedeljo zvečer zgodila na progi Niš–Pirot in pri kateri je prišlo do uhajanja amonijaka iz ene od cistern, so službe nujne pomoči oskrbele 51 ljudi. Na zdravljenje v klinični center v Nišu so jih odpeljali 15. Šest so jih ponoči odpustili v domačo oskrbo, danes pa jih še sedem ostaja v bolnišnici.

Najhujše poškodbe je dobil moški, ki je imel po vdihavanju amonijaka prometno nesrečo, v kateri si je polomil rebra, so sporočili zdravniki in dodali, da trije otroci ostajajo na zdravljenju v bolnišnici zaradi vzdraženosti dihalnih poti.

Po nesreči so devet ljudi odpeljali na zdravljenje v bolnišnico v Pirotu, vendar danes ni podatkov o njihovem številu. Znano je samo, da so v ponedeljek odpustili tri otroke in da bodo preostale odpustili v naslednjih dneh.

V nesreči sta domnevno umrla dva človeka, vendar vzroka še ne poznajo in ga bodo ugotovili z obdukcijo. Truplo 55-letnega turškega državljana so namreč našli pod nadvozom blizu kraja, kjer se je iztiril vlak, 74-letni prebivalec Pirota, ki so ga našli v avtomobilu, pa je umrl pozneje v bolnišnici.

V Pirotu še vedno izredne razmere

Župan Pirota Vladan Vasić je povedal, da zrak ni več onesnažen z amonijakom, tako da bi se lahko v sredo otroci vrnili v šole, zaposleni pa na delovna mesta. Poudaril pa je, da izrednih razmer ne bodo odpravili, dokler ne bodo odstranili cisterne, iz katere še vedno uhaja amonijak.

Zaradi uhajanja amonijaka namreč v mestu z okoli 40.000 prebivalci tudi danes veljajo izredne razmere, zaprte so šole in javne ustanove.

Minister za promet Goran Vesić je pojasnil, da skušajo ustaviti uhajanje plina, če pa to ne bo mogoče, bodo počakali, da se cisterna v celoti izprazni. Nato jo bodo skupaj z drugimi cisternami odstranili s proge. Železniški promet so medtem na območju ustavili, preusmerili so tudi cestni promet.

Vzrok nesreče še preiskujejo, vendar je minister mnenja, da je kriva slaba infrastruktura, saj so se na istem kraju vlaki že večkrat iztirili.

Iztiril se je vlak, ki iz Bolgarije vsak dan po tej progi prevaža surovine v Srbijo, so sporočili iz javnega podjetja Srbija Kargo. Dodali so, da je bilo v kompoziciji 20 cistern, po dosedanjih podatkih pa je iz poškodovane cisterne izteklo približno 20 ton amonijaka.