Razmere na letališču se počasi normalizirajo. Foto: Reuters
Razmere na letališču se počasi normalizirajo. Foto: Reuters

Direktor letališča Chris Woodroofe je dejal, da je promet znova vzpostavljen in da je omejeno število letal pripravljeno za odhode in prihode.

Kljub temu na enem najprometnejših letališč na Otoku še vedno čaka na tisoče potnikov, ki niso mogli sesti na letalo, potem ko so v sredo zvečer zaokrožile novice, da nad pristajalno stezo krožita dva letalnika. Prihode številnih letal so v četrtek preusmerili na druga letališča, med drugim na drugo londonsko letališče Heathrow in Luton ter letališče v Manchestru, odhode pa preložili do preklica.

Samo v četrtek bi moralo z Gatwicka vzleteti ali na njem pristati 110.000 ljudi. Foto: Reuters
Samo v četrtek bi moralo z Gatwicka vzleteti ali na njem pristati 110.000 ljudi. Foto: Reuters

Pričakujejo kar 2,9 milijona potnikov

Po poročanju BBC-ja je bilo prizadetih okoli 110.000 potnikov. Na letališču Gatwick med božično-novoletnimi prazniki pričakujejo rekordnih 2,9 milijona potnikov.

Danes bo lahko na letalo končno sedlo 126.000 ljudi, 140 poletov pa je bilo vseeno odpovedanih. Vzletela sta že dve letali Easyjeta ter pristali dve letali British Airwaysa in eno družbe China Eastern Airlines.

Na Gatwicku promet znova stekel

Izključili teroristično ozadje

Policija lastnika letalnikov še ni našla, nekateri mediji pa poročajo, da bi to lahko bil neki okoljski aktivist. Ni še padla niti odločitev, da bodo letalnika sestrelili. Britanski minister za promet Chris Grayling je zavrnil možnost, da bi imel incident lahko teroristično ozadje. "Takšna situacija se je zgodila prvič na svetu " je dejal in zatrdil, da so "sprejeli vse varnostne ukrepe, da se to ne bo več ponovilo".

To je bila najhujša motnja v letalskem prometu na Otoku od izbruha islandskega ognjenika Eyjafjallajökull leta 2010.

V Veliki Britaniji je od konca julija prepovedano upravljanje brezpilotnih letalnikov v krogu enega kilometra od letališča. Za ogrožanje varnosti letal z letalniki je po novi zakonodaji predvidena do petletna zaporna kazen.