Prizor konec marca, ki se je zdel kot privid iz nekih drugih časov: koncerta se je udeležilo okoli 5000 ljudi. Foto: Reuters
Prizor konec marca, ki se je zdel kot privid iz nekih drugih časov: koncerta se je udeležilo okoli 5000 ljudi. Foto: Reuters
Barcelona: Med 5000 obiskovalci koncerta le 6 okuženih

Kot smo poročali, so glede koncerta, s katerim so želeli preveriti, kakšne so možnosti za varno izvedbo kulturnih dogodkov z več tisoč ljudmi, veljali strogi ukrepi: pred koncertom so jih testirali s hitrimi antigenskimi testi, nositi so morali masko FFP2, organizatorji so številčno omejili uporabo stranišč, poskrbljeno je bilo za posebno zračenje, ni pa bilo treba ohranjati medsebojne razdalje.

In kaj je pokazal eksperiment?

Petnajst dni po koncertu je bilo na testiranju pozitivnih le 6 udeležencev. Član medicinske ekipe, ki je nadzoroval dogodek, je, kot poroča Deutsche Welle, dejal, da so s kolegi prepričani, da je v primeru štirih udeležencev prišlo do okužbe drugje, ne na koncertu.

Sorodna novica Barcelona gostila koncert s 5000 obiskovalci

"Nobenega znaka ni, da je do prenosa prišlo na dogodku," je na novinarski konferenci dejal Josep Maria Llibre, infektolog v bolnišnici Germans Trias i Pujol. Ob tem je dejal, da je stopnja okužb (šest okužb na skoraj 5000 udeležencev) manjša, kot je bila povprečna okuženost v Barceloni v tistem času: incidenca je bila 131 na 100.000, medtem ko je bila v katalonski prestolnici skoraj dvakrat višja.

Organizatorji so dobro novico pozdravili z navdušenjem. "To je luč na koncu predora," je dejal organizator koncerta Jordi Herreruela. Namestnik katalonskega župana Jaum Collboni je dejal, da izsledki študije kažejo, da se lahko kulturne dejavnosti znova začnejo.