Na ladji bi lahko bilo 15 ljudi, bilo pa jih je 23. Foto: Reuters
Na ladji bi lahko bilo 15 ljudi, bilo pa jih je 23. Foto: Reuters

Na 15-metrski ladji je bilo 23 ljudi. Javni tožilec, zadolžen, da ugotovi, kaj se je zgodilo, Carlo Nocerino je dejal, da je imela ladja kapacitete za sprejem 15 potnikov, a da jih je bilo na krovu osem več.

Po nekaterih poročilih naj bi prenatrpanost kapitanu otežila manevriranje z ladjo v slabih vremenskih pogojih. Oblasti preiskujejo, zakaj je bilo na ladji več ljudi, kot je dovoljeno, in ali bi ladja sploh lahko plula glede na vremenske pogoje.

Ladje, ki je bila po poročanju Corriere della Sera registrirana v Sloveniji, sicer še niso odvlekli na kopno, saj je ujeta na dnu jezera. Da jo dvignejo, bi lahko trajalo približno tri dni, je dejal Nocerino. Ker ladje ni na kopnem, se preiskava ne more ustrezno začeti, je pojasnil.

Karabinjerji, italijanska vojaška policija, pomagajo pri preiskavi. Za BBC pa so sporočili, da bodo preiskovali ladjo in vremenske pogoje, ne pa tudi tega, kaj so ljudje počeli na krovu.

Pojavljajo se ugibanja, kaj se je dogajalo na jezeru. Jezero in njegova obala sta razdeljena med italijanski regiji Lombardija in Piemont ter švicarski kanton Ticino.

BBC piše, da je v Lombardiji več podjetij, ki proizvajajo tehnologijo za vojaško in civilno uporabo, Švica pa velja za prehodno državo za številne pripadnike obveščevalnih služb.

Tam imajo stanovanja in hiše nekateri od potnikov na ladji, tako italijanski kot izraelski državljani. Corriere della Sera poroča, da imata na območju določeno svobodo gibanja zagotovljeni vladi Italije in Izraela.

Tajno srečanje obveščevalcev?

Po nekaterih poročilih je bila vožnja z ladjo le nedolžen izlet z namenom praznovanja rojstnega dne, večji italijanski mediji pa poročajo, da je šlo za tajno srečanje med italijanskimi in izraelskimi obveščevalnimi agenti.

13 potnikov je bilo namreč italijanskih obveščevalcev, osem pa izraelskih. Le kapitan Claudio Carminati in njegova ruska žena nista delala za obveščevalne službe.

Ladjo je nenadoma zajelo hudo neurje s sunki vetra, hitrejšimi kot 70 kilometrov na uro. Kapitan je pojasnil, da se je ladja takoj prevrnila, vsi pa so padli v vodo. Po njegovih besedah slabo vreme ni bilo napovedano. Zdaj kapitana preiskujejo zaradi domnevne povzročitve nesreče in odgovornosti za smrti.

Njegova žena, 50-letna Ana Božkova, je bila ruska državljanka z dovoljenjem za bivanje v Italiji. Druge žrtve so bili 53-letna Tiziana Barnobi in 62-letni Claudio Alonzi, oba italijanska obveščevalca. Umrl je tudi 50-letni Simoni Erez, nekdanji pripadnik izraelske obveščevalne službe Mosad.

Preostalim, ki so bili na krovu, je uspelo priplavati na obalo ali pa so jih rešila druga plovila, ki so prišla na pomoč.

Vse žrtve so utonile, čeprav po poročanju italijanskih medijev ni bila opravljena nobena obdukcija.

Preživeli takoj po nesreči odšli

Zanimivo je, da so preživeli, kot poročajo mediji v Italiji, po nesreči pohiteli z odhodom. Po poročanju so hitro pobrali svoje stvari iz hotelskih sob in bolnišnice, kjer so jih oskrbeli, ter odšli.

Izraelske agente so že dan po nesreči iz Milana domov prepeljali z izraelskim letalom. Njihova identiteta ni znana. Tožilec Nocerino je dejal, da se običajno objavijo le imena žrtev, ne pa tudi preživelih.