Policija je osumljenca aretirala na podlagi protiterorističnih zakonov. Foto: Reuters
Policija je osumljenca aretirala na podlagi protiterorističnih zakonov. Foto: Reuters

Mladeniča je policija prepeljala na zaslišanje v Belfast. Streljanje obravnavajo kot teroristični incident in sumijo, da je povezano z Novo Irsko republikansko armado (Nova IRA).

Načelnik policije Mark Hamilton je v petek pojasnil, da je moški streljal v stanovanjski soseski in kot rezultat tega ranil novinarko, ki je pozneje zaradi ran umrla. Policija je v petek objavila tudi posnetke incidenta, da bi lažje identificirali vpletene.

Lyre McKee je pred incidentom na družbenih omrežjih objavila fotografijo nemirov v stanovanjskem naselju Creggan v mestu Londonderry, znanem tudi kot Derry, opremila pa jo je z napisom "Derry nocoj. Popolna norost". Fotografija prikazuje avtomobil in kombi v plamenih ter posameznike, zakrite s kapucami, ki mečejo molotovke na policijska vozila.

V času streljanja je novinarka stala v bližini policijskega vozila.

Poročala je za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News, leta 2016 pa jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 izjemnih osebnosti v medijih.

Nemiri in incident so se zgodili pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno zaznamujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.