Foto: Reuters
Foto: Reuters

Francosko notranje ministrstvo je danes na celotno državo razširilo prepoved avtobusnega in tramvajskega prevoza po 21. uri ter prepovedalo prodajo pirotehničnih izdelkov in vnetljivih tekočin. Zaradi strahu pred nočnimi nemiri so evakuirali osrednji pariški trg Place de la Concorde.

Pogreb 17-letnika, čigar smrt je sprožila nasilne proteste po državi, bo potekal v soboto, je naznanil župan pariškega predmestja Nanterre Patrick Jarry.

V Nanterru, kjer je policist v torek med ustavljanjem vozila skozi okno usmeril orožje v najstnika in ga ustrelil iz neposredne bližine, ko je ta skušal odpeljati stran, so se pojavili številni napisi "Maščevanje za Nahela", po ulicah so ostanki zažganih vozil.

Protestniki so se znesli nad številnimi izložbami in trgovinami po mestu, v Montreuilu na vzhodu Pariza so s palicami napadli lekarno, lokale s hitro prehrano in druge trgovine, BBC poroča, da naj bi zagorelo tudi na gradbišču olimpijskega bazena za OI 2024, ki jih bo Pariz gostil prihodnje leto. Policija se je na nemire odzvala s solzivcem.

V Marseillu na jugu države so vandali uničili tamkajšnjo knjižnico, policija pa je s solzivcem razgnala približno 150 ljudi, ki so skušali postaviti barikade. Protestniki so vdrli tudi v mestno hišo v Clichy-sous-Boisu. Tamkajšnji mediji poročajo, da so se nemiri razširili tudi v Bruselj v Belgiji. Nemiri in protesti so potekali tudi v drugih mestih, med njimi Grenoblu, Lillu in Lyonu.

"Naši policisti, žandarji in gasilci so se sinoči znova pogumno spopadli z izjemnim nasiljem," je notranji minister Gerald Darmanin ob tem zapisal na Twitterju. S francoskega notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo v nasilju poškodovanih 249 policistov in žandarjev, vendar nobeden huje.

Protesti so se razširili tudi v sosednjo Belgijo, kjer so policisti aretirali približno 30 ljudi. Večina aretiranih v Franciji je starih od 14 do 18 let, poroča britanski BBC.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za 13. uro sklical novo izredno zasedanje vlade, pariška županja Anne Hidalgo je prav tako sklicala sestanek skupine za izredne razmere.

Vlada proučuje vse možnosti za vzpostavitev reda v državi, vključno z razglasitvijo izrednih razmer, je še pred sejo dejala francoska premierka Elisabeth Borne. Nočne izgrede v več mestih je označila za "neznosne in neopravičljive". Borne je pojasnila, da bodo poleg že razporejenih približno 40.000 policistov proti izgrednikom uporabili tudi oklepna vozila.

Z njenega urada so prav tako sporočili, da bodo "glede na trenutne razmere odpovedane nekatere prireditve, ki zahtevajo osebje in bi lahko ogrozile javni red". Zaradi tega sta že bila odpovedana dva koncerta.

Na nemire v državi so se odzvali tudi organizatorji kolesarske dirke Tour de France, ki so sporočili, da so v stalnem stiku s francoskimi oblastmi in so se pripravljeni prilagoditi razmeram v Franciji.

Uvedba izrednih razmer bi lokalnim oblastem dala večja pooblastila, vključno z možnostjo uvedbe policijske ure in prepovedi demonstracij, policija pa bi imela več svobode pri umirjanju izgrednikov in preiskavah domov. Za razglasitev izrednih razmer so se sicer v prvi vrsti zavzele desne stranke.

Borne, ki je z novinarji govorila med obiskom policijske postaje v kraju Evry-Coucouronnes pri Parizu, je dejala, da so na mizi vse možnosti za ponovno vzpostavitev reda v državi.

Francija s strahom pričakuje četrto noč neredov

V četrtek so oblasti po vsej državi napotile 40.000 policistov, od teh jih je bilo 5000 v Parizu. Ponoči je bil med 21. in 6. uro ustavljen promet za tramvaje in avtobuse.

Odvetnik policista, ki je ustrelil Nahela, je dejal, da se je policist družini opravičil in da je skrušen. Oblasti so ga obtožile umora.

V prvem intervjuju za televizijo je Mounia, mama ubitega najstnika, dejala, da ne krivi celotne policije, temveč policista, ki je streljal na njenega sina.