Foto: EPA
Foto: EPA

"Po pogovoru z nemško obrambno ministrico Christine Lambrecht sem z razočaranjem sprejel odločitev o zavrnitvi podpore Ukrajini," je na Twitterju zapisal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak in ponovil, da bi namestitev sistemov zračne obrambe v zahodni Ukrajini povečala varnost tako Poljske kot Ukrajine.

Pogovore med ministroma je potrdil tudi tiskovni predstavnik nemškega obrambnega ministrstva, ki je dejal, da sta državi imeli konstruktivno razpravo o nemški ponudbi sistemov Patriot na Poljskem in da sta se glede njihove namestitve načeloma strinjali.

"O podrobnostih, kot so možne lokacije namestitve in potrebna infrastruktura, se zdaj razpravlja na tehnični ravni, na Poljsko pa bo nemudoma poslana izvidniška skupina," je še dodal.

Sisteme zračne obrambe Patriot je Berlin ponudil Varšavi po incidentu, v katerem je raketa iz Ukrajine zadela poljsko vas Przewodow, ki leži okoli šest kilometrov od meje z Ukrajino, in ubila dva civilista. Poljske oblasti so kmalu za tem predlagale, naj se sistemi namestijo v zahodni Ukrajini, da bi se Kijev lažje obranil pred obsežnimi ruskimi raketnimi napadi.

Nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht je bila do predloga vedno zadržana, nedavno pa je tudi opozorila, da so sistemi Patriot del integrirane obrambe zavezništva in so posledično namenjeni uporabi na ozemlju Nata.

Članice Nata so Ukrajini doslej že poslale več milijard dolarjev vredno orožje, da bi ji pomagale v boju proti ruski agresiji, vključno s sodobnimi sistemi zračne obrambe. Nemčija je, denimo, Kijevu zagotovila sisteme zračne obrambe Iris-T. Vsaj za zdaj pa se članice Nata izogibajo pošiljanja sistema Patriot.

Poljska se bo okrepila še s tanki Abrams

ZDA so v torek odobrile prodajo tankov vrste Abrams, oklepnih vozil in drugega sodobnega orožja v vrednosti 3,75 milijarde Poljski.

State Department je sporočil, da je Poljski odobril nakup 116 bojnih tankov M1A1 Abrams in druge opreme, vključno z več deset tisoč naboji različnega streliva v skupni vrednosti približno 3,75 milijarde dolarjev.

Hkrati je ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da je odobrilo tudi prodajo helikopterjev Chinook pogodbeni zaveznici Južni Koreji v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Tanki M1A1 Abrams so se že izkazali na svetovnih bojiščih. Foto: Reuters
Tanki M1A1 Abrams so se že izkazali na svetovnih bojiščih. Foto: Reuters

Ministrstvo je navedlo, da sta obe prodaji v skladu z interesi nacionalne varnosti ZDA in ne bosta spremenili osnovnega vojaškega ravnovesja v obeh regijah, ki se spopadata z grožnjami Rusije in Severne Koreje.

Poljski nakup tankov Abrams bo podprl zunanjepolitične cilje in cilje nacionalne varnosti ZDA z izboljšanjem varnosti zaveznice Nata, ki je gonilna sila politične stabilnosti in gospodarskega napredka v Evropi, je sporočil State Department.

Prodaja helikopterjev Chinook pa bo izboljšala zmogljivosti Južne Koreje za spopad s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami. Helikopterji bodo omogočili izvajanje misij v podporo različnim dejavnostim, kot so zdravstvene evakuacije, iskanje in reševanje, pomoč ob naravnih nesrečah in padalske operacije.