Takole je Jaroslaw Kaczynski položil cvetje ob 10. obletnici letalske nesreče, v kateri je umrl njegov brat dvojček Lech Kaczynski, takratni predsednik Poljske. Foto: Reuters
Takole je Jaroslaw Kaczynski položil cvetje ob 10. obletnici letalske nesreče, v kateri je umrl njegov brat dvojček Lech Kaczynski, takratni predsednik Poljske. Foto: Reuters

Predstavniki vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) so ob 8.41, ko je letalo pred desetimi leti strmoglavilo, položili vence ob spomeniku umrlemu predsedniku in bližnjem spomeniku žrtvam letalske nesreče.

Vence v Varšavi so danes položili brat umrlega predsednika in vodja PiS-a Jaroslaw Kacynski, premier Mateusz Morawiecki in predsednica spodnjega doma parlamenta Elzbieta Witek. Zaradi epidemije novega koronavirusa na Poljskem so sicer obsežne slovesnosti, ki običajno potekajo na ta dan, precej okrnili.

Odleteli na slovesnost v Katinski gozd
V strmoglavljenju tupoljeva TU-154 10. aprila 2010 v bližini Smolenska v Rusiji so ob Lechu Kaczynskem in soprogi umrli tudi vodilni predstavniki poljske politike in vojske, ki so bili na poti na spominsko slovesnost ob obletnici pokola poljskih častnikov in intelektualcev v Katinskem gozdu leta 1940. Sovjetska tajna policija je aprila in maja 1940 na ukaz Josipa Stalina pobila 22 tisoč Poljakov, ki so bili v vojnem ujetništvu. Večina izmed njih – okoli 15 tisoč – je bila ubitih v Katinskem gozdu, ki leži okoli 20 km zahodno od Smolenska.

PiS-ova preiskava obtožuje Ruse
V preiskavi letalske nesreče so tako poljski kot ruski preiskovalci prišli do ugotovitve, da je bilo strmoglavljenje posledica pilotove napake, slabega vremena in neustrezne kontrole letalskega prometa. Kljub leta 2011 objavljeni poljski preiskavi je vlada pod vodstvom PiS-a leta 2016 sprožila novo preiskavo. Nekateri člani PiS-a namreč trdijo, da je šlo pri strmoglavljenju letala za atentat, ki so ga verjetno izvedli Rusi, in da takratna poljska vlada pod vodstvom Donalda Tuska incidenta ni ustrezno preiskala.

Poljsko zunanje ministrstvo je ob obletnici izročilo diplomatsko noto ruskemu veleposlaništvu v Varšavi. V njej so pozvali Rusijo, naj vrne ostanke letala, ki ga ni vrnila Poljski vse od nesreče. "Nobena norma v mednarodnem pravu Rusiji ne daje podlage za zaseg poljske lastnine," je tvitnilo ministrstvo.