Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sedem moških so pred zaporom Lledoners 70 kilometrov severozahodno od Barcelone pričakali njihovi podporniki, ki so vzklikali "Neodvisnost, neodvisnost!". Med njimi je bil tudi novi katalonski predsednik Pere Aragones.

Izpuščeni zaporniki, med katerimi je bil tudi nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, so v rokah držali napis "Svoboda za Katalonijo" in zastavo katalonskega gibanja za neodvisnost. Iz dveh drugih zaporov pa so oblasti istočasno izpustile dve zapornici.

"Naj živi svobodna Katalonija!" je ob odhodu iz zapora povedal Junqueras, ki je prestajal 13-letno zaporno kazen. "Do dneva zmage bomo skupaj z vsemi delali za to, da bi uresničili sanje katalonske republike."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izločeni iz javnih funkcij

Pomilostitve, objavljene v španskem uradnem listu, so delne in pogojne. Izpuščeni voditelji tako še naprej ne bodo smeli opravljati javnih funkcij, prav tako pa v obdobju od treh do šestih let ne bodo smeli zagrešiti resnih zločinov.

Premier Pedro Sanchez je v torek poudaril, da želi njegova vlada s tem odpreti pot dialogu med Madridom in Barcelono. Katalonski predsednik Aragones je pozdravil odločitev španske vlade in Sancheza pozval k amnestiji ter novemu referendumu o neodvisnosti Katalonije.

Predsednik španske vlade je danes v parlamentu znova zavrnil možnost zakonitega referenduma. "To ni samo vprašanje, ki je neustavno, ampak gre tudi za to, da ne moremo nadaljevati z deljenjem katalonske družbe," je povedal. Konservativne opozicijske stranke so Sancheza zaradi pomilostitev znova pozvale k odstopu.